Utorak 10.08.2010.
14:43
Vecernji.hr

HDZ ponovo na Tuđmanovom putu?

Miroslav Tuđman

Miroslav Tuđman je u razgovoru za "Večernji list" ocenio da bi strategija vraćanja politici njegovog oca i pomirenje s familijom Tuđman mogla znatno promeniti hrvatsku političku scenu, pre svega od centra prema desnici, a HDZ-u možda obezbediti još jednu pobedu na parlamentarnim izborima.

On je ocenio da "decenija Mesićeve, Račanove i Sanaderove politike odricanja od suvereniteta u politici, privredi, pa čak i u obrazovanju, ima za posledicu da je Hrvatska izručena, ali nije uključena u EU".

"Sarađivaću s Jadrankom Kosor ako zaustavi detuđmanizaciju", rekao je Tuđman.

On smatra da se "HDZ mora vratiti izvornoj Tuđmanovoj politici da je suverenitet države osnovni princip u vođenju kako međunarodne, tako i ekonomske politike i da se samo na toj osnovi mogu izgraditi i jačati institucije uz pomoć kojih se može upravljati krizom i uskladiti interese Hrvatske i EU".

Prema pisanju nedeljnika "Nacional“, EU i SAD bi strategiju približavanja HDZ-a, koja se pozicionirala u političkom centru, politici Franja Tuđmana, ocenile kao potencijalno vrlo opasnu.

Hrvatski predsednik Ivo Sanader i Jadranka Kosor napravili su važnu stvar kad su HDZ pozicionirali u politički centar i na taj način smanjili ideološke sukobe u hrvatskoj politici čime su možda izgubili deo radikalno desnih birača, ali su HDZ-u obezbedili glasove građana koji žele da žive u stabilnoj državi, navodi "Nacional“.

"Večernji list" procenjuje, pozivajući se ne neke političke analitičare, da se HDZ ponovo okreće udesno i vraća na Tuđmanov put, podsećajući na nedavno obeležavanje Dana pobede u Kninu, na kojem su premijerka Kosor i šef Sabora Luka Bebić davali izjave u kojima se glorifikuje Franjo Tuđman.

2024 © - Vesti online