Utorak 12.03.2019.
17:11
F. Rodić

Brnabić: Srbija od Britanije dobija 100 miliona evra (FOTO,VIDEO)

F. Rodić
Ana Brnabić

- Učili smo decu da bubaju veliki broj nepotrebnih informacija. Za budućnost je potrebno  obrazovanje koje će ih naučiti kako da misle, analitičkom i algoritamskom razmišljanju, koje će ih učiti da se ne plaše da pogreše i da se suočavaju sa problemima. Istovremeno da budu kreativni i razmišljaju kritički.

Predsednica Vlade je na konferenciji kojom je najavljen projekat "Škole za 21. vek" istakla i tri izazova zbog kojih je reforma potrebna:

- U budućnosti neće postojati karijere za ceo život. Drugo je spremnost za učenje tokom čitavog života. Tako se gube strah i zaziranje da se svaki dan nauči nešto novo. Treće, mi ne znamo kako će izgledati veliki broj poslova ubuduće.

Brnabić je u Muzeju nauke i tehnike u prilog reformi navela da je uvedeno programiranje kao obavezan predmet od 1. septembra, da se programski jezici koriste od petog i šestog razreda, zatim da se pet puta povećao broj tehničkim smerova u srednjim školama, 20% više studenata nalazi se na tehničkim fakultetima nego pre tri godine.

- Reforma obrazovanja je najvažnija reforma koju Vlada Srbije implementira. Ona je ta koja će nam dati odgovor o Srbiji u budućnosti, kuda idu naša ekonomija i društvo. Istovremeno je i najkompleksnija, ne samo u Srbiji nego i u svetu - objasnila je Brnabićka i dodala da Srbija od Britanije dobija 100.000.000 evra za ulaganje u infrastrukturu školstva, nauku i istraživanja.

2024 © - Vesti online