Petak 01.02.2019.
10:33
N.Popović

Čedomorki godinu dana zatvora

Lična arhiva
Jelica S

To je, inače, mnogo manje od osam godina zatvora koliko je u završnoj reči zatražilo Javno tužilastvo ovog švajcarskog kantona. Srpkinja se, kako je tokom sudskog postupka utvrđeno, sama porodila u stanu svojih roditelja.

Prema izjavi koju je dala, trudovi su došli iznenada, u sedmom mesecu trudnoće. Na Internetu je gledala kako se žene porađaju pa je legla u kadu napunjenu vodom i na svet, trpeći nesnosne bolove, donela živo muško dete.

Krikove je prigussila da je ne čuje majka, od koje je potom, krijući tek rođeno dete ispod odeće, uzela ključ od podruma, i kada se u njemu našla, detetovom glavom dva puta udarila u zid, zbog čega je mališan zadobio teške frakture lobanje i traume mozga te je ubrzo preminuo.

Zatim je bebu uvila u majicu sa likom Miki Mausa, a beživotno telo sakrila u plišanu lutku tedi-medvedića koju je pronašla u podrumu.

"Šta ste osećali u tom trenutku", upitale su sudije, a ona je kroz plač odgovorila da "ne zna, i da to ne može da opiše."

Pola sata kasnije ponovo je osetila trudove, legla u kadu, i na svet donela drugog dečaka koji, međutim, nije davao znake života . Umotala ga je u okrvavljni peškir, a kasnije će ga policajci pronaći u kupatilu, u korpi za prljavi veš.

Istina je isplivala na videlo kada je Jelica S. zbog obilnog krvarenja izazvanog porodjajem morala biti hospitalizovana, a ginekolozi su odmah ustanovili da je nedavno rodila blizance. Pitali su je "gde su novorođenčad", a pošto je negirala porođaj, obaveštena je policija.

Devojka se na sudu branila da je bila sama, uspaničena i ostavljena na cedilu od mladića, takođe Srbina, sa kojim je zatrudnila. Navodno je on tražio da abortira, a pošto to nije uradila, jednostavno je napustio.

Njen advokat je, zalažući se za blagu kaznu za svoju klijentkinju rekao da je ona odrasla na selu u Srbiji, u veoma konzervativnoj i patrijahalnoj sredini. - Seksualni odnos i trudnoća bez prethodne udaje predstavlja tamo veliku sramotu i zato je moja klijentkinja i od svoje najbliže porodice krila u kakvom se stanju nalazi.

Ovu tvrdnju sudije su očigledno uzele u obzir jer su, obrazlažući relativno blagu presudu za smrt dvoje tek rođene dece, naveli da "ne smatraju da je zaista isplanirala smrt svojih beba, te da je nedelo pčcinila u afektu i pod pod velikim fizičkim i psihičkim pritiskom".

- Užasno mi je žao zbog svega ssto se dogodilo - rekla je na Srpkinja na kraju suđenja koje je izazvalo veliko interesovanje švajcarske javnosti.

Dvostruko lice

Tužilštvo je tokom postupka tvrdilo da "optužena Jelica S. ima dva lica i da uopšte nije naivna kakvom se predstavljala na sudu.

"Svesno je lagala policiji i davala kontradiktorne izjave. Pobačaj je za nju jednostavno bio preskup, i zato se odlučila na zločin pokazavši pri tom veliku kriminalnu energiju", tvrdilo je Javno tužilaštvo, ali Sud ove tvrdnje očigledno nije uvažio. 
 

2024 © - Vesti online