Sreda 19.12.2018.
20:10
Z. Mirković - Vesti

Igra i pesma s prijateljima

Z. M.
Dokazali kvalitet: Prvi ansambl "Mokranjca"

Pozivu na koncert odazvali su se KUD "Ivan Cvetković - Grkinja" iz opštine Gadžin Han, KUD Amater iz Topolnice kod Majdanpeka, Folklorni ansambl opštine Malo Crniće, KUD Braničevo iz Braničeva, dečji hor Vivak 2105 i etno-grupa Marinika iz Negotina.

Priredbu je otvorio hor Vivak 2105. pod dirigentskom palicom Dragane Marinović-Simonović koja je odlučila da deca izvedu narodne pesme na rumunskom, bugarskom, vlaškom i predstave dela savremenog stvaralaštva velikana iz Negotina.

Veče je nastavljeno nastupom školice folklora SKC "Stevan Mokranjac", potom je zaigrao Folklorni ansambl opštine Malo Crniće, a za njima i prvi ansambl SKC "Stevan Mokranjac", koji je još jednom dokazao zašto je ovo društvo odnelo brojne titule u Austriji i Evropi. Zatim su se na bini smenjivali svi uzrasti folklorne sekcije "Mokranjca" i gosti iz Srbije. Pored folklora publika je imala priliku da uživa i u nastupu pevačke grupe Marinika iz Negotina, koja je izvela vlaške pesme. U bogatom programu učestvovali su i stari znanci bečke publike, kao što je KUD Braničevo koji dolaze svaki put na godišnji koncert "Mokranjca", ali i društva koja su prvi put u Beču, poput KUD-a Amater iz Topolnice.

Z. M.
Prepuni ustisaka: Folkloraši iz Topolnice

- Iako u ovom gradu živi i radi veliki broj naših zemljaka, tako da nam smeštaj nije problem, do sada je uvek prepreka bila prevoz - rekao je Dragoslav Nikolić, predsednik upravnog odbora KUD Amater.
Topolnica je mesto u kojem je više od polovine stanovništva u dijaspori, a velika većina živi baš u Beču.
- Za našu decu je važno što su dobila priliku da vide Beč i druže se sa vršnjacima koje samo za vreme odmora mogu da vide u Topolnici. Znači im puno što mogu da upoznaju decu u dijaspori i steknu nova prijateljstva. Bitno je i što su imali priliku da vide Beč i ponesu brojne utiske o glavnom gradu Austrije u predbožićnom periodu, kad je najokićeniji - objasnio je on.
Prema Nikolićevim rečima svi mališani koji su došli u Beč su prezadovoljni i želeli bi ponovo da dođu.

Z. M.
Zahvalnicu je u ime "Vesti" preuzeo dopisnik iz Beča

Zahvalnica i "Vestima"

Na kraju programa, koji je bio podeljen na dva dela, uprava SKC "Stevan Mokranjac", na čelu sa predsednikom Sašom Kostićem, uručila je zahvalnice prijateljima društva, sponzorima, najaktivnijim članovima i svim dosadašnjim predsednicima društva.
Zahvalnica je dodeljena i dnevnom listu "Vesti" u znak uspešne saradnje povodom 20 godina postojanja društva.

Z. M.
Folklorni ansambl opštine Malo Crniće

Spavali kod vršnjaka

- Rado smo se, po drugi put, odazvali pozivu SKC "Stevan Mokranjac". Deci dosta znači dolazak u Beč, posebno što mogu da se druže sa vršnjacima iz dijaspore, jer su smešteni u njihovim porodicama. Raduje ih i to što su u prestonici Austrije u predbožićnom periodu - kaže Dragana Marinović Simonović.
Ona navodi da dečji hor Vivak 2015. neguje etno-melos, srpsku tradiciju i pesme Stevana Mokranjca.

 

2024 © - Vesti online