Utorak 27.11.2018.
16:50
Vestionline, Tanjug

Makron: Razumem gnev građana, razbojnici me neće pokolebati

Tanjug/AP
Emanuel Makron

- Ne smemo da menjamo kurs, jer je ovaj politički pravac ispravan i potreban - rekao je Makron u jednosatnom obraćanju, u kojem je izneo plan za prelazak na čistiju energiju, prenosi Rojters.

U nastojanju da pokaže razumevanje prema gnevnim glasačima u unutrašnjosti zemlje, on je rekao da njegova administracija mora da bude pametnija u kreiranju politike kako bi se izbegla pojava "dvobrzinske Francuske" u kojoj bi radnici koji žive izvan gradova bili zapostavljeni i postali isfrustriraniji onim što smatraju gradskom elitom.

Kriza je, međutim, ilustrovala "paradoks" u zemlji koja neguje izdašno socijalno osiguranje, a postaje sve nevoljnija da za to obezbedi sredstava kroz poreze, ukazao je Makron.

- Ne možete se istovremeno zalagati za smanjenje poreza i izgradnju jaslica i škola - istakao je francuski predsednik.

Nakon nasilja tokom protesta demonstranata u žutim prslucima zbog povećanja cena goriva i poreza generalno, u kojima su ubijene dve osobe, a više od 600 ljudi povređeno, Makron je upozorio da "neće mešati razbojnike sa građanima s legitimnim pritužbama".

- Neću ni najmanji ustupak napraviti onima koji žele da uništavaju i stvaraju nered - poručio je predsednik.

Ipak, priznao je da je povećanje poreza na dizel izazvalo više nezadovoljstva nego što je bilo predviđeno i pokušao da gnev demonstranata ublaži predlogom o reviziji poreza na gorivo svaka tri meseca, pri čemu će biti uzete u obzir globalne cene nafte.

2024 © - Vesti online