Četvrtak 18.10.2018.
12:25
Vestionline, Tanjug

Liht: Balkan ima potencijal, iskoristimo ga

N.FIFIC. John S. and James L. Knight Foundation
Sonja Liht

- Nemojte reći da nemamo potencijal, imamo potencijal, samo još nismo našli način kako da ga upotrebimo i aktiviramo - rekla je Liht dodajući da se treba otarasiti nekih paradigmi i razvijati dijalog kako bi se Evropi i svetu dokazalo da smo partneri, a ne region koji treba zaboraviti. 

Ona je dodala da kada se uporedi situacija na Bliskom istokom, naš region je blizu završetka tenzija i problema sa kojima se suočava, “samo nam treba volja da to i uradimo”, da prevaziđemo polarizacije kako bismo napredovali. 

- Moramo da nađemo zajednički odgovor na zajedničke izazove. Ne može biti istina da svaki put jedan korak napred, nekoliko nazad - rekla je Liht. 

Govoreći o ovogodišnjoj temi Beogradskog bezbednosnog foruma “Zajedništvom do odgovora na novu normalnost”, čiji je Tanjug medijski partner, Liht je rekla je reč o nornalnosti u smislu veće humanosti, pravednosti i odgovornosti. 

- Tražimo zajednički odgovor na novu normalnost. Ne sviđa nam se što toliko ljudi živi u siromaštvu, što su nesigurni i ne znaju kako će izgledati budućnost njihove dece, a novi konflikti izbijaju svakog dana - rekla je Liht. 

Otvaranju drugog dana foruma prisustvovao je i američki ambasador Kajl Skot. 

2024 © - Vesti online