Utorak 28.08.2018.
13:56
republika.rs, Vestionline

Vreme za kafu postalo viša matematika

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, istraživači iz Oružanih snaga SAD-a razvili su algoritam koji daje lične preporuke za određivanje vremena konzumiranja kofeina. Tako možete da pijete najmanje kofeina kako biste postigli maksimalno razbuđivanje u određenim trenucima. Američki istraživači objavili su svoju studiju u časopisu "Sleep Research".

Istraživanje je navodno pomoglo brojnim ljudima da unaprede svoj osećaj budnosti za više od 64 posto, i to bez preteranog konzumiranja kofeina. U suštini, istraživanje je potvrdilo da uz pravilno doziranje i konzumiranje kafe ljudi mogu da umanje dnevni unos kofeina za više od 64 posto i pri tome imati osećaj budnosti.

- Algoritam funkcioniše na preciznom predviđanju kako osobe reaguju na deprivaciju sna i kako njihov organizam reaguje na kofein - pojasnio je Žak Reifman, jedan od istraživača Vojske SAD-a.

Reifman dodaje da je algoritam od velike pomoći ljudima koji se pripremaju za veliki ispit, sastanak, prezentaciju i slično.

Algoritam je prvobitno razvijen za vojnike, a potom je ponuđen i drugima na korišćenje. Međutim, on bi tek za nekoliko dana trebao da bude dostupan na stranici 2B-Alert.

Istraživači razvijaju i mobilnu aplikaciju tako da će korištenje algoritma biti mnogo lakše. Aplikacija će pored doziranja kofeina pomoći ljudima i da provere koliko su u deprivaciji sna.

Dok algoritam ne bude dostupan, postoje i drugi načini kako da se razbudite bez konzumiranja kofeina, i to vežbanjem ili uzimanjem namirnica koje pojačavaju energiju poput badema, spanaća, jaja, piletine, govedine, školjki i žitarica.

2024 © - Vesti online