Subota 02.06.2018.
00:21
J. L. Petković - Vesti

Suzavcem na srpsku bebu!

Tanjug
Srbija zgrožena divljanjem nad Srbima na Kosovu: Marko Đurić

Deca, od kojih je jedna šestomesečna beba, dobila su opekotine od biber spreja. Ovo mučeničko selo u opštini Lipljan ne ostavljaju na miru. U njemu se, podsetimo, dogodio jedan od najvećih zločina nad Srbima, 23. jula 1999, kada je izmasakrirano 14 srpskih žetelaca dok su radili na njivi.

U sredu je, kako je ispričala Gorica Matović, grupa Albanaca dobacivala njenoj snaji i komšinici dok su u selu šetale decu.

- Psovali su i svašta im govorili i ovog malog su dirali, udarili ga - ispričala je ona.

Njen sin Milivoje Matović ispričao je da je "taj Albanac koji je napravio incident, a čiji je otac policajac, komandir stanice, ispred policajca udario pesnicom njegovog brata".

- Brat je u samoodbrani nasrnuo na njega, ja sam prišao da pomognem i zaštitim brata kao što bi svako uradio. Policajac nam je onda isprskao biber sprej u oči. Sprej je zahvatio i bratanca starog pet meseci i bratanicu koja ima pet godina - ispričao je Milivoje Matović za RTK2.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić oštro je reagovao istakavši da je "cela Srbija zgrožena divljanjem nad Srbima u seriji incidenata prethodnih dana, u kojima ni prognanici, ni starosedeoci, ni deca, čak ni bebe nisu pošteđeni".

Krađe i kamenovanje

Prema podacima Kancelarije za KiM, u maju je zabeležen veliki broj incidenata, među kojima su krađa stoke porodicama koje žive od stočarstva, kamenovanje povratnika i medicinskih ustanova. Poslednji incident je u selu Novake kod Prizrena, gde je obijena i opljačkana zdravstvena ambulanta.
Kancelarija za KIM je saopštila i da je "reditelju i autoru koji se bavi pitanjem srpskog nasleđa na KiM" Borisu Malagurskom uručena zabrana ulaska na Kosovo.

- Nema nikakve sumnje da je ovo direktna posledica političke klime koju stvaraju separatisti u Prištini. Potrebno je preduzeti hitne mere kako bi sve porodice na Kosovu i Metohiji bile bezbedne. Zgroženi smo i ćutanjem nadležnih međunarodnih političkih i bezbednosnih institucija na terenu povodom talasa nasilja prema Srbima, i to produbljuje nepoverenje u namere dela međunarodne zajednice u pokrajini - rekao je Đurić.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić istakao je da incident u Starom Grackom, gde su na seoskom igralištu lokalni Albanci napali decu mlađeg uzrasta, predstavlja opasnu provokaciju.

- Ovo je opasna provokacija na koju se mora odmah odgovoriti hapšenjem i određivanjem adekvatne kaznene mere počiniocima jer su u ovom slučaju poznati policiji. Van svake pameti je provocirati i napadati decu koja ni za šta nisu kriva i koja ničim nisu mogla da isprovociraju ovako nešto - kazao je on.

Otvorili granicu sa Albanijom

Kosovska skupština usvojila je rezoluciju kojom se ukida kontrola kretanja putnika koji prelaze u Albanijom, prenosi "Gazeta ekspres". Svih 73 prisutnih poslanika glasalo je za rezoluciju kojom se za građane Kosova i Albanije u potpunosti otvara izlaz i ulaza preko prelaza Morina i Cafa Pruš kod Đakovice i Vrbnica kod Prizrena. Prema rečima Dardana Molocaja iz Socijaldemokratske partije, koji je predložio rezoluciju, ovim se ukida kontrola kretanja građana, a ne prelazi. Kosovska skupština je usvojili i odluku o ukidanju rominga za mobilnu telefoniju između operatera na Kosovu i u Albaniji.





 

2024 © - Vesti online