Petak 25.05.2018.
16:25
republika.rs, Vestionline

Evo kako će vanzemaljci da pronađu našu Zemlju

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako piše "National Geographic", astronomi su do sada potvrdili postojanje skoro četiri hiljade planeta izvan Sunčevog sistema koje bi mogle da imaju uslove za život.

Kako tehnologija bude napredovala u narednim godinama imaćemo mogućnost da saznamo više o njima i njihovim potencijalnim stanovnicima. 

Naravno, ako postoje vanzemaljci "tamo negde", to znači da su u mogućnosti da nas s istom lakoćom obaveste o svom postojanju, a to dalje znači da bi prvo trebalo da lociraju Zemlju.

Ako su astronomi teleskopima uočili toliko planeta, da li to podrazumeva da oni mogu da uoče nas i kako? 

Malo teže jer je naša planeta malo drugačija od ostalih. Naime, naše Sunce je stabilno i ne emituje tako jake solarne oluje koje bi mogle da unište našu atmosferu.

Takođe, Zemlja se nalazi u "useljivoj zoni" zvezde, tačnije oblasti u kojoj voda može da ostane u tečnom stanju na površini planete. 

Koji su drugi indikatori koji bi mogli da nas "odaju" vanzemaljcima? Drugi je postojanje kiseonika na planeti koji pokazuje da postoji život: kiseonik je teško pronaći, osim ako ga nešto ne oslobodi (na Zemlji konkretno biljke). Za vanzemaljske posmatrače zanimljivo bi bilo postojanje metana, azota, ugljen-dioksida, itd... 

S tačke gledišta vanzemaljaca, oni bi sa veoma jakim teleskopima mogli čak da vide i urbanizaciju planete, a naša telekomunikaciona aktivnost je takođe prilično očigledna. 

Osim poruka koje namerno emitujemo u svemir pomoću letelica i raznih signala, još jedan veliki trag bi moglo biti sve veće prisustvo satelita oko Zemlje. 

2024 © - Vesti online