Nedelja 20.05.2018.
19:11
O. Đoković - Vesti

Kolom "zarazili" turiste i Francuze

M. Milanović
Svi nasmejani: Publika i folkloraši u kolu

Ceo program dešavao se na platou ispred velelepne zgrade Opštine grada Pariza.

- Bilo je predviđeno učestvovanje društava Zora (Bugarska), Haron (Turska) i Izvor (Srbija). Nažalost, zbog saobraćajnog udesa nisu stigli turski folkloraši, pa su se u dvočasovno nadmetanje upustile dve susedne balkanske zemlje čija muzika i etno-običaji nose velike sličnosti - zadovoljan nastupima govori Vladimir Marinković, koordinator mreže Stranih kulturnih centara u Parizu (FICEP).

Ispred impozantne zgrade Opštine Pariza, jedne od najupečatljivijih u gradu svetlosti, ovaj put je postavljena šator-sala i štandovi, tu FICEP predstavlja svoje članove, a kako najavljivane kiše nije bilo, bez ikakve smetnje etno-koncert odvijao se pod oblačnim nebom. I, baš dobro, jer nije bilo prolaznika koga nisu privukli vedra muzika i razigrani folkoloraši.

Naš Izvor je vrhunski ansambl, pa kako se zbog nedolaska Turaka dobilo više vremena, iskoristili su priliku da se predstave sveobuhvatnije i nizali su kola iz centralne i južne Srbije, od kojih su se posmatračima posebno dopale igre s Kosova. Telefoni okupljenih usijali se od fotografisanja, svaki izvođač postao je i zvezda.

- Uživala sam. Zaista impresivno. Grad Pariz slavi Evropu, pa mi se činilo kao da smo se popeli na vrh Mon Blana. Ne mogu se oteti utisku da su Bugari i Srbi veoma slični narodi. Svidela su mi se i dečica načičkana oko mesta za igru, a najlepše je što su se u finišu svi uhvatili u kolo. Puno mi je srce, pogotovu što je najjači aplauz poklonjen našem Izvoru - tako poetesa Dana Dodić opisuje svoj "evropski doživljaj", koji je produžila obilaskom štandova, dopao joj se nastup Iraca.

Oduševili i Brisel

SKD Izvor je osnovan 2004. godine, okuplja 60 članova od pet do 35 godina. Pored nastupa u Francuskoj, Izvor je imao zapažene nastupe u Srbiji i u zemljama Evrope, tako su krajem aprila svojom igrom oduševili prolaznike na ulicama Brisela (Belgija).
- Drugi put smo pozvani na ovaj pariski Festival kulture i ideja Evrope, lane smo nastupili na keju uz Senu, a sada pred Gradskom palatom. Za ovaj veličanstveni spektakl hvala organizatorima, a hvala i svim okupljenima. Zaigrali su i oni s nama - izjavio je Dalibor Ignjatović.

Po oceni gledalaca moglo je nadigravanje dve zemlje da traje i duže, ali im se još više dopalo kad je Izvor sve okupljene pozvao da se uhvate u kolo. Bilo je tu "ko u klin - ko u ploču" i hajde, nauči me, svi su se trudili, svima je bio osmeh na licu i posle takvih trenutaka sreće nekoliko stotina prolaznika Francuza i turista su se razišli, sigurno u prepričavanju kako u Evropi žive Srbi i Bugari, majstori za igru, pesmu i zabavu.

2024 © - Vesti online