Sreda 16.05.2018.
15:25
kurir.rs, Vestionline

Mihajlovićeva: Vlada se uhvatila u koštac sa ozbiljnim kriminalom

Tanjug
Zorana Mihajlović: Po prvi put će biti uređen rad šljunkara i peskara

- Problem nelegalnog pretovara šljunka i peska u vodnom saobraćaju je deo sive ekonomije. Tek se ova vlada uhvatila u koštac sa ozbiljnim kriminalom koji tu postoji i pokušava da ovu oblast uredi - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da će ovaj zakon doprineti usklađivanju domaćih propisa u vodnom saobraćaju sa regulativom Evropske unije, kako bi se omogućio nesmetan rad brodarskih kompanija.

Predlog izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama predviđa rok od šest godina da se više od 150 nelegalnih šljunkara na obalama Dunava, Save i Tise izmesti na zvanična lučka područja.

Imajući u vidu da se godišnje pretovari blizu četiri miliona tona šljunka i peska, nakon usvajanja predloga zakona očekivani prihod budžeta samo po osnovu naplate lučke takse za pretovar ove vrste robe iznosiće oko 600.000 evra, dok će ukupni prihod od naplate lučkih taksi i lučkih naknada samo za ovu vrstu robe iznositi 2.200.000 evra.

Predlogom zakona uređuje se radno vreme članova posade u skladu sa evropskim direktivama i ukida kontrolni pregled brodova kao jedna od četiri vrste tehničkih pregleda brodova, što će smanjiti troškove brodarskih kompanija.

2024 © - Vesti online