Utorak 15.05.2018.
00:30
Vesti

Dijagnoza koja vas može koštati života: Creva u čvoru

pixabay.com
 

Kada se creva zablokiraju i prestanu da vare zbog neke mehaničke prepreke poput kamena, tumora ili se uvežu ova dijagnoza se naziva ileus. Smatra se da je nakon upale slepog creva, ileus dijagnoza u gastrologiji koja hitno stavlja čoveka u hiruršku salu.

Lekovi koji mogu da izazovu paralitički ileus:

* morfijum
* hidromorfon
* analgetik oksikodon
* pojedini antidepresivi

Poznato je da su creva čoveka dugačka zajedno oko devet metra, pa u toj mreži u stomačnoj duplji u zavisnosti od toga gde nastaje blokada razlikuje se niski i visoki ileus. Niski je kada zataji debelo crevo. Bolesnik postaje naduven, a bolovi u stomaku oštri i izraziti. Može da se javi u napadima, i najčešće ga prati mučnina i povraćanje, koji mogu nakratko prividno da olakšaju tegobe.

Češća dijagnoza je visoki ileus kada se suženje javlja u tankom i dvanestopalačnom crevu. Povraćanje je skoro uvek prisutno kod ove dijagnoze. Boja povraćke je u početku zelene boje, a kasnije postaje tamna i ima izrazito neprijatn miris.

Ova neman može da ima kobne posledice pogotovo ako se ne otkrije na vreme i creva se potpuno zapuše. Ako je opstrukcija kompletna, čovek ima osećaj kao da ima aždaje koje reže u stomaku. Nema stolice, a ni gasova. Počinje da bledi dehidriran je a puls iz sata u sat ubrzava. Takva vezana crevazahtevaju hitan odlazak pod nož.

Lečenje u zavisnosti od dijagnoze, kod mehaničkog ileusa (mehanička prepreke) neophodna je operacija ali kod paralitičkog (nakon teških stanja i operacija creva se parališu) bolest može da se napadne lekovima. Ono što se podrazumeva je zabranu tečnosti i hrane, a bolesnik se stavlja na infuziju.

Druga oboljenja koja izazivaju ileus

* Hronova bolest
* Parkinsonova bolest
* Karcinom
* Divertikuloza (proširenja debelog creva)





 

2024 © - Vesti online