Nedelja 13.05.2018.
06:30
Vestionline

U Srbiji sve više stranih turista, ali postoji jedan problem

Tanjug
Beograd

Turisti iz Irana, zemlje sa kojom je uspostavljen bezvizni režim, samo u januaru ove godine ostvarili su 2.305 noćenja u Srbiji, a karte za letove na direktnoj avio-liniji između Beograda i Teherana, koja je u martu ponovno uspostavljena posle gotovo tri decenije, prodate su do juna. 

Veliki problem je, navode u YUTA, i sa izraelskim grupama koje dolaze, jer je hebrejski takođe među najdeficitarnijim jezicima, a nema dovoljno vodiča ni na turskom jeziku. Direktor YUTA Aleksandar Seničić rekao je da nedostaju i turistički vodiči za strane goste sa azijskog trižišta, kao što su Kina, Koreja i Japan. 

Zato YUTA, kaže, zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunkacija, turističkim organizacijama Srbije i Beograda treba zajednički da radi kako bi se animirali studenti tih jezika da se prijave na konkurs koji raspisuje resorno ministarstvo. 

"Pokušavamo da animiramo studente ovih jezika da se prijave i da pomognu sebi jer je potpuno evidentno da će imati posla", rekao je Seničić. 

Naveo da je u Srbiji registrovano više od 1.000 turističkih vodiča, ali da ti spiskovi nisu javno dostupni. Dodao je da se veliki broj njih više ne bavim tim poslom, a u međuvremenu neki su i preminuli. 

Zato predlaže da se uradi ozbiljna analiza kako bi se videlo ko se još uvek bavi tim poslom, a kaže da bi trebalo i razmisliti o relicenciranju, koje bi bilo spovedeno jednom u dve ili tri godine. 

Seničić je rekao da se veliki broj turističkih vodiča ne bave tim poslom konstantno nego povremeno, te da se menjaju okolnosti pa se mora proveriti njihovo znanje i videti da li je sve u skladu sa važećim propisima. 

Objasnio je da konkurs za prijavljivanje za turističke vodiče raspisuje resorno ministarstvo, najčešće jednom godišnje i to krajem septembra ili početkom oktobra, odnosno na kraju turističke sezone. Poslednjih godina je, navodi, bila praksa da se na konkurse prijavljuje između 300 i 500 vodiča i oko 300 pratilaca. 

2024 © - Vesti online