Subota 12.05.2018.
08:31
Srpski telegraf, Vestionline

Ključne tačke "vašingtonskog papira": Plan sloma i ucene Srbije?

Tanjug
SAD pravi "pakleni plan" za Srbiju i Aleksandra Vučića?

U njima je, kako tvrdi list, do detalja razrađen plan pritisaka i ucena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost Kosova i odvajanje Srbije i Rusije.

Kao ključne tačke tog "vašingtonskog papira", navedeni su potpuni suverenitet Kosova i učlanjenje u Ujedinjene nacije, zatim, pritisak na sve članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, kao i lobiranje u UN i Savetu bezbednosti da se ukinu ili zatvore za javnost redovne sednice SB o Kosovu.

Tu su i namera da se suzbije svaka inicijative o podeli Kosova, oduzimanje svih mogućih izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština, prijem Kosova u Interpol, Unesko, Savet Evrope, Svetsku carinsku organizaciju, kao i brutalni pritisci na zemlje koje razmišljaju da povuku priznanje Kosova.

Među tačkama tog plana je, piše "Srpski telegraf", i sve veće uslovljavanje Srbije u otvaranju poglavlja u pregovorima u EU, pritisak na susedne zemlje da otvaranju bilateralne sporove sa Srbijom, pre svega oko granica, zatim, spinovanje afera protiv predsednika Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika, kao i veće izdvajanje za korpus nevladinih organizacija koje se protive vlasti u Srbiji.

List piše da je sastanak zemalja Kvinte održan je na dan vojne parade u Moskvi, da je neke detalje ovog plana otkrio šef diplomatije Ivica Dačić, a da su oni "gori" segmenti procureli iz diplomatskih krugova.

Kako se navodi, Dačić je rekao da je pre izrade plana napravljeno posebno telo - radna grupa za priznavanje i prijem Kosova u međunarodne organizacije, da je sastankom predsedavao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Metju Palmer, a da je dokument napravljen u saradnji sa Ketrin Bondi, službenicom u odeljenju za Kosovo kancelarije za južnu i centralnu u Evropu pri birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja,

On je objasnio da su prištinske vlasti angažovale lobističku agenciju iz Francuske koju vodi jedan bivši francuski ministar spoljnih poslova da im pomaže da dobiju što više priznanja.

- U posedu smo dokumenata koji govore kako će koja zemlja glasati i ko će im pomoći za svaku zemlju. Nemačka, Austrija, islamske zemlje... Kako će im pomoći pri glasanju, od Emirata se čak traži da oni plate zemljama koje nemaju para da dođu na konferenciju o članstvu u Interpolu, koja će se odrzati u Emiratima krajem godine, kako bi glasali za prijem - rekao je Dačić, dodajući da Zapad forsira Prištinu da ne prihvata bilo kakve pregovore, osim o nezavisnosti.

Prema pisanju "Srpskog telegrafa" Dačić je naveo tek deo onoga što Zapad sprema i što je dogovoreno na sastanku u Vašingtonu, koji je trebalo da ostane tajna, ali su ga otkrili prištinski mediji.

Prvobitna lista zahteva, pritisaka i ucena dodatno je proširena nakon najave da će saradnja Srbije i Rusije biti proširena, posebno u vojnom aspektu, što je rezultat posete predsednika Vučića Moskvi, piše "Srpski telegraf".

2024 © - Vesti online