Utorak 08.05.2018.
18:48
Z. Mirković - Vesti

Časovi na mestima istorije

Vesti
Obilazak manastira bio je sastavni deo ekskurzije

Đaci su imali priliku da posete istorijska mesta u tri grada - Somboru, Sremskim Karlovcima i Novom Sadu i da uče srpski jezik u matičnoj državi. Obišli su i tri manastira na Fruškoj gori: Krušedol, Veliku Remetu i Jazak, učestvovali u brojnim radionicama.

Uz mališane su stalno bile nastavnice Vesna Špirić, Aleksandra Tanasković, Suzana Milovanović i Jovana Mitić koje su i osmislile program. Tokom putovanja na đake je pazila i doktorka Zorica Mijalković, dugogodišnji član Prosvjete iz Beča, a domaćin iz Karlovaca, inženjer Draginja Kalinić se potrudila da boravak đaka bečke škole u Srbiji bude što prijatniji.

- Poseta matici nije važna samo da srpska deca iz dijaspore budu u kontaktu s jezikom zemlje svog porekla, već i zato što se na taj način budi i njihova želja da nauče više o istoriji i kulturi Srbije. Na ovaj način, učenici su napokon mogli da posete mesta o kojima su toliko slušali na časovima u Beču i da na licu mesta čuju mnogo zanimljivih činjenica o piscima, slikarima i ostalim srpskim velikanima. Tako smo videli grad u kome je nastala čuvena pesma Laze Kostića o Lenki Dunđerski, manastir Krušedol u kom je takođe boravio neko vreme, ali i crkvu u Karlovcima u kojoj se nalaze slike poznatog slikara Paje Jovanovića, koji je deo života proveo u Beču, što je našim đacima bilo posebno zanimljivo - izjavila je profesorka Vesna Špirić.

Ručak u manastiru

Da je srpsko gostoprimstvo nadaleko poznato potvrdio je i otac Stefan iz fruškogorskog manastira Velika Remeta, koji je za đake bečke škole organizovao ručak u manastiru, ali i Pravoslavno udruženje "Sveti Sava" iz Novog Sada, čiji su članovi veliki prijatelji Prosvjete iz Beča, vrlo srdačno ugostili đake i nastavnice.

U sklopu obilaska Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave, đaci su posetili privatnu Osnovnu školu Tvrđava gde su ih sačekali profesori i učenici koji su za bečke vršnjake pripremili ogledni čas srpskog jezika. Bečkim učenicima se ovaj čas posebno dopao, jer su kako kažu, osim sticanja novih znanja, mogli da uoče razlike u učenju i izvođenju nastave u Srbiji i Austriji.

- Od svih aktivnosti koje smo do sada organizovali za đake naše Škole srpskog jezika, s ponosom mogu reći da je poseta Sremskim Karlovcima zasluženo zauzela prvo mesto. Koliko god da na časovima srpske kulture i istorije đaci imaju priliku da nauče razne zanimljivosti, ništa se ne može uporediti sa ovim načinom upoznavanja države iz koje potiču - istakla je nastavnica Aleksandra Tanasković.

Ekskurziju su organizovale nastavnice Prosvjetine škole u saradnji sa Kreativnim klubom Eduko iz Sremskih Karlovaca.

Otvorena vrata

Škola srpskog jezika je projekat SPKD Prosvjeta i već nekoliko godina nastoji da učenike srpskog porekla koji žive u Beču približi srpskoj kulturi, nauči ih maternjem jeziku i tome koliko je važno da očuvaju svoje nasleđe. Tim Prosvjete, na čelu sa predsednikom Srđanom Mijalkovićem se godinama bori da srpska deca, iako rođena u Austriji, ne zaborave svoje poreklo i zato ova škola širom otvara vrata deci od šest do 14 godina koja žele da nauče srpski jezik i ćirilicu.




 

2024 © - Vesti online