Subota 28.04.2018.
03:30
Vestionline, Mondo.rs

VIDEO: 9 meseci ovo mesto izgleda kao pustinja, a onda se preko noći dešava čudo

youtube.com/Great Big Story
 

U njima može čak i da se pliva jer temperatura dostiže 30 stepeni Celzijusovih! Naravno, sigurno se pitate odakle se pojavljuje voda koje ima tri meseca godišnje, a evo i objašnjenja.

Od januara do juna u ovom mestu pada mnogo giše, a od jula, kada se oblaci raščiste, od te vode koja se zadržala u pesku stvaraju se "bazeni", neki dužine i do 90 metara, a dubine i do tri metra.

Nakon septembra, međutim, vetar postaje mnogo jači i ta voda nestaje, kao da nikada nije ni bila tu, a Nacionalni park ponovo izgleda kao pustinja. Opet slede obilne kiše i ciklus se nastavlja.

Interesantno, u ovim prirodnim bazenima ima i ribe jer je laguna povezana sa obližnjim rekama, pa ribe nađu svoj put dotle.

Prizor je zaista nestvaran, ali nije baš lako stići do tamo. Najbolje je avionom otići do Sao Luisa, zatim automobilom ili organizovanim prevozom do gradića Barerinjasa. Odatle je najbolje ići organizovano, sa vodičem do Nacionalnog parka, alli kažu da vredi jer je priroda koja turiste tamo dočeka neverovatno lepa.

Pogledajte u videu kako sve to izgleda:

2024 © - Vesti online