Četvrtak 19.04.2018.
12:53
Vestionline, Tanjug

"Vučić u Zagrebu izdominirao, Jandroković iz Beograda - pobegao"

Tanjug
Kritike zbog prekidanja posete Beogradu: Gordan Jandroković

Duhaček ocenjuje da su srpske vlasti znale da će Vojislav Šešelj "divljati", ali se nisu na to odgovarajuće pripremili, kako bi "zaštitili hrvatsku delegaciju od ispada beskrupuloznog huškača i četnika".

Šešeljev ispad je "neopisiva sramota" za zvanični Beograd, koji je, kažu, zakazao i politički i policijski, ocenjuje autor, ali je, dodaje, odluka o prekidu posete svejedno katastrofalna:

"Reč je o katastrofalnoj odluci, koja predstavlja još jedan nevjerojatan poraz hrvatske spoljne politike i diplomatije. Umesto da Njonjo (Jandroković) - koji je svojevremeno bio ministar spoljnih poslova(!) - divljački i šovinistički incident koji je izazvao Šešelj, iskoristi da usred Beograda poentira, baš kao što je srpski predsednik Vučić izdominirao u Zagrebu, predsednik Hrvatskog sabora je odlučio da podvije rep i ponaša se kao uvređena frajla".

Jandroković je, smatra autor teksta, od srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, sa kojim je kasnije uveče trebalo da se vidi, trebalo da traži da zajednički na konferenciji za novinare osude Šešelja.

Ukoliko bi Dačić to odbio, Jandroković bi, smatra, bio još u boljoj poziciji da "u sred Beograda fino izblamira tamošnje vlasti".

"Mogao je Jandroković isposlovati da mu se Vučić izvinjava zbog Šešelja, kao što se Kolinda izvinjavala Vučiću zbog Dražena Keleminca i ostalih koji su protestovali u Zagrebu tokom njegove posete u februaru", navodi Index i dodaje:

"Mogao je pokazati odlučnost i petlju, demonstrirati da mu je važnije uticati na srpske vlasti u vezi prava Hrvata u Vojvodini nego što ga je notorni ludak Šešelj izvređao. Svašta je Njonjo mogao, ali on je odlučio - pobeći", zaključuje Duhaček.

2024 © - Vesti online