Sreda 18.04.2018.
18:22
B. Miličić - Vesti

Čas istorije i sećanje na pretke

B. Miličić
Sveštenici i vernici u verskom obredu

Protojerej-stavrofor Marinko Radmilo i protojerej-stavrofor Milorad Jovanović služili parastos srpskim oficirima i vojnicima sahranjenim na parceli 93 Južnog groblja u delu grada Langvaser.

Tom činu prisustvovalo je dvadesetak vernika, a pripremljeni su pogača, žito i vaskršnja jaja koja su sveštenici stavili pored svake kamene ploče s imenima upokojenih Srba.

Svako grobno mesto sveštenici su prelili vinom i pomolili se za duše nevino stradalih srpskih oficira i vojnika.

- Nepobedivi, nedostižni i silni u boju, Gospode Bože naš, usliši molitvu našu i milostivo primi one koji odoše k Tebi od nas i uvedi ih u posed Tvoj, kao dobre vojnike koji su položili život svoj za veru i otadžbinu - rekao je, između ostalog u molitvi, protojerej Marinko Radmilo.

Među prisutnima na parastosu bilo je i četvoro studenata Bogoslovskog fakulteta u Beogradu: Stefan Zeljković, Milanka Tešović, Ana Đurić i Boris Simikić.

Oni kao postdiplomci gostuju na Evangelističkom teološkom fakultetu u Erlangenu i za njih je poseta Južnom groblju u delu grada Langvaser bila svojevrsni čas istorije i sećanja na stradale pretke koji su svoj život okončali u Logoru

Aleksandar pomagao proti

Među prisutnima na parastosu bio je i šestogodišnji Aleksandar Mićić, dečak koji se priprema za polazak u osnovnu školu. Prema rečima protojereja Radmila, dečak na radost roditelja često dolazi u crkvu, a na Svetosavskoj akademiji recitovao je prigodne pesme posvećene prvom srpskom svetitelju i prosvetitelju. Dečak je čak ponudio proti Marinku da mu pomaže na groblju za vreme parastosa.

2024 © - Vesti online