Sreda 18.04.2018.
11:16
M. Đorđević - Vesti

Izvori zdravlja i dugovečnosti: Mehmed pašino kupatilo

youtube.com/BBC News
Banja u blizini Višegrada: Vilina Vlas

Za njih se znalo i mnogo pre gradnje čuvenog Višegradskog mosta, ali su izvori ponovo otkriveni kada su započeti radovi na ćupriji. Primetili su ih neimari. Otprilike u to vreme, 1571. godine prvi put se i pominje područje današnje Višegradske banje, na čijem lokalitetu se kopala kamena sedra za gradnju mosta.

Graditelj mosta, veliki vezir Mehmed paša Sokolović je četiri godine kasnije naredio je da se naprave dva hamama, koja su prozvana Kadino i Mehmed pašino kupatilo. Radnici na ćupriji su bili prvi redovni posetioci i prvi "turisti" koji su koristili lekovita svojstva višegradske vode.

Do današnjih dana je opstalo Mehmed-pašino kupatilo, koje izgleda isto onako kao kada je i izgrađeno. Na području Stare banje, odmah posle Drugog svetskog rata, fabrika oružja u Višegradu Vistad podigla je odmaralište za radnike, da bi 1982. godine završila i prvi moderni hotel, koji i danas radi.

Stručnjaci su utvrdili da su termalne vode ove banje stare više od 38.000 godina i da izbijaju na površinu zemlje sa dubine od 180 metara.

Radon podmlađuje

Osnovna lekovita svojstva termalne vode banje Vilina Vlas potiču od njene radioktivnosti, čiji je nosilac radon. Stepen radioktivnosti je takav da nema štetnih dejstava. Poznato je u medicini da radon smanjuje bol, podiže opštu otpornost organizma, povoljno deluje na neke kožne, endokrine, respiratorne i alergijske bolesti. Odnosno, kako se u narodu veli, podmlađuje. Po radioaktivnosti vode Vilina Vlas je na prvom mestu u BiH.


 

2024 © - Vesti online