Utorak 17.04.2018.
21:29
prva.rs

"Nisam siguran da Srbija može da bira s kim će da pregovara"

Tanjug
Srbija o Kosovu razgovara sa SAD, Velikom Britanijom i nekim zemljama EU: Aleksandar Vučić

Ipak, sponzori kosovske nezavisnosti nikada do sada nisu prihvatili da budu učesnici u pregovorima, a sagovornici Prve televizije kažu da nema ništa novo u izjavi Ramuša Haradinaja da Kosovo nema svoju spoljnu politiku.

- Jasno je da mi o Kosovu razgovaramo sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i još nekim zemaljama Evropske unije, a ne sa Prištinom - kaže predsednik u intervjuu za Pink. 

- Sa jedne strane imamo nas u Srbiji, sa druge strane su prištinske vlasti, ali imamo i Amerikance, što ste mogli da čujete od Haradinaja. On je priznao da nema spoljnu politiku. Ako nemate taj stub državnosti, ne znam šta tražite od nas - kaže Vučić. 

Međutim, Amerikanci ne žele čak ni da budu organizatori dijaloga Beograd - Priština i palicu su prepustili Evropskoj uniji. 

- Nisam siguran da Srbija može da bira sa kim će da pregovara i deluje mi da to što je Haradinaj rekao, ne bi trebalo da predstavlja neku novu informaciju za nas - kaže Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka. 

Analitičar iz Prištine, Ramuš Tahiri kaže da podrška SAD Kosovu nije apsolutna, a da Amerika i Beograd i Prištinu vidi kao partnere u budućnosti. 

- Oni podržavaju rešavanje bilo kojih problema između Srbije i Kosova, uz uvažavanje obe strane. Treba, međutim, uzeti u obzir i činjenično stanje - navodi Tahiri.

2024 © - Vesti online