Ponedeljak 16.04.2018.
12:30
Vesti

Urednik "Politike" kumovao stripu

pixabay.com

Urednik Dušan Timotijević Duda je, mimo celog sveta, koji je od punog naziva nove umetnosti "comics strip" zadržao jedinstven skraćen oblik - jednostavno je izbrisao prvu reč. Od tada se samo na Balkanu koristi "strip".

Pojavom "Detektiva Iks 9" strip je preko noći osvojio jugoslovensko tržište. Novinski izdavači su odmah otkrili izvanredno dejstvo slikovanih priča i romana na podizanje tiraža, a čitaoci njegovu magičnu privlačnost kojoj se, jednostavno, nisu mogli odupreti.

U svakom slučaju, taj izdavački potez koji je na preporuku Dude Timotijevića povukao tadašnji direktor "Politike" Vladislav Ribnikar uz saglasnost još jednog doajena srpskog novinarstva Bate Vukadinovića, obezbedio im je mesto u svim hronikama razvoja primenjenih umetnosti. Najznačajniji istraživači stripa su ga nazivali i istorijskim poduhvatom "Politike".

Od tog datuma, 21. oktobra 1934, računa se postojanje "devete umetnosti" u Jugoslaviji. Za sedmu se popularno uzima film, a za osmu animacija.

Ne zamarajte se čitanjem

Sledeći primer "Politike", konkurentski dnevnik "Vreme" je od 6. januara 1935. pompezno najavio dva stripa, odnosno "dva uzbudljiva avanturistička romana sa slikama". Prvi strip-roman zvao se "Radio-patrola", od čuvenih američkih autora stripova Edija Salivena i Čarlij Šmita. Doneo je zanimljivu borbu sa gangsterima, u ludoj trci automobila, aviona i motora. "Vreme" ga je oglašavalo i preporukom: "Ne zamarajte se mnogo čitanjem: slike i kratki napisi govore sve!". Drugi čuveni strip "Vremena" se zvao "Avanture malog Tima Tajlora u afričkoj prašumi" i bio je namenjen deci i omladini. "To je roman kakav još naš dečak nije video, roman izuzetno zanimljiv i snažan, roman koji će deca seći iz 'Vremena' i čuvati, toliko će im se svideti", objavljivao je list.



 

2024 © - Vesti online