Sreda 11.04.2018.
19:49
D. Pašić - Vesti

Vernici danima dolazili u hram

D. Pašić
Božja služba u Gmundenu

U toku Strasne sedmice, nadležni sveštenik otac Nikola Pantić služio je na Veliku sredu liturgiju preosvećenih darova. Na Veliki četvrtak, narod se sabrao u hramu u večernjim časovima, kako bi prisustvovao službi čitanja 12. jevanđelja o stradanju Gospoda Isusa Hrista. Tokom službe je iznet krst na sredini hrama, kome su se vernici poklonili i primili blagoslov od sveštenika.

Na Veliki petak iznesena je plaštanica na večernjoj službi. Vrednim rukama parohijanki ukrašen je Hristov grob, na koji je tokom službe položena plaštanica koju su vernici celivali. Otac Nikola je na Veliku subotu služio liturgiju Svetog Vasilija Velikog, na kojoj se veliki broj parohijana, prethodno pripremljenih postom i molitvom, pričestio Svetim tajnama.

Uoči samog Uskrsa, u ponoć u subotu na nedelju, neumorni vernici su se ponovo okupili u hramu kako bi zajedno dočekali praznik nad praznicima.

Tokom liturgije nadležni sveštenik je pročitao vaskršnje slovo Svetog Jovana Zlatousnog i pozvao prisutne da priđu svetoj čaši. Usledilo je zatim pričešće vernika, osvećenje ofarbanih jaja, koje su parohijani doneli u crkvu. Po završetku službe, vaskršnja radost je nastavljena u porti hrama uz tucanje vaskršnjim jajima i posluženje.
 

2024 © - Vesti online