Utorak 03.04.2018.
00:44
Vestionline

Niko ne pita za putne troškove: Angela Merkel rekorder po broju poseta inostranstvu

Tanjug/AP
Angela Merkel

Ovaj kanal prikupio je podatke na koja su mesta od 1949. godine putovali nemački kancelari, i koje zemlje još čekaju na posetu. Ukupno svi nemački kancelari sakupili su 830 putovanja u inostranstvo, ali je rekorder Merkelova. Na drugom mestu je Gerhard Šreder sa 131 putovanjima za sedam godina, treći je Helmut Kol sa 102 putovanja za 16 godina.

Za 68 godina od osnivanja Savezne Republike Nemačke, kancelari su najčešće posećivali susedne zemlje, a na prvom mestu je Francuska u koju su išli ukupno 106 puta. Polovinu tih poseta obavila je Merkelova, dok je Konrad Adenauer tamo išao 16 puta, dok je Helmut Šmit putovao devet puta u Pariz. Druga omiljena destinacija nemačkih kancelara je Belgija, sa ukupno 92 putovanja, od kojih je 84 obavila Merkelova. Na trećem mestu su Sjedinjene Američke Države, gde su nemački kancelari putovali 63 puta (18 puta Merkelova, a devet puta Šreder). Slede Britanija i Italija po broju odlazaka nemačkih premijera.

Ipak, postoje zemlje u koje nijedan nemački kancelar nije otišao, a to su Jermenija, Obala Slonovače, Haiti, Honduras, Irak, Sudan i još nekoliko mali ostrvskih država.

2024 © - Vesti online