Ponedeljak 02.04.2018.
17:11
Vestionline, Tanjug

"Politički nonsens da Kosovo bude prisutno kao država u Sofiji"

Tanjug
Ana Brnabić

- U zavisnosti od toga ćemo odlučiti o samitu u Sofiji 17. maja. Bugarska je naš veliki parner, a Evropska unija naš strateški cilj, želimo dobru komunikaciju i u interesu naše države je da budemo na tom samitu - rekla je Branbić.

Prema njenim rečima, Kosovo ne može biti prisutno na tom samitu kao država, jer to nije moguće ni teorijski.

- Zato što je Evopska komisija statusno neutralna, a Kosovo nije država već pokrajina u okviru Republike Srbije, i to pet jakih i važnih članica EU takođe misle - naglasila je Brnabićeva..

Premijerka je istakla da je regionalna stabilnost veoma važna Srbiji i da mi imamo najveći interes u celom regionu da se održi ta stabilnost, kako bilo kakva destabilizacija ne bi ugrozila postignute rezultate u teškim reformama koje smo sproveli u prethodnom periodu.

Brnabićeva je izjavila i da će dati podršku Srbima na KiM da tokom aprila formiraju Zajednicu srpskih opština ukolilko Priština ne želi da napravi ZSO onako kako je to dogovoreno Briselskim sporazumom.

- Ako Priština ne želi sama da poštuje svoje obaveze naravno - daću punu podršku Srbima na KiM da osnuju ZSO, a to će biti tokom aprila - rekla je Brnabićeva.

Na pitanje koje mere će Srbija preduzeti po pitanju KiM, premijerka kaže da su neke od tih stvari poverljive i u fazi dogovora.

- Bilo bi neodogovorno da iznosim to, Srbija će se truditi da sačuva mir i stabilnost. Osnovna stvar je da je sve teže sačuvati mir i stabilnost zbog Prištine i njihovih partnera, i čini mi se da ne teraju Prištinu dovoljno da poštuje dogovor i sporazume koje su potpisali. Beograd će insistirati jače nego nego ikad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i formiranju ZSO, ali ne kako Priština misli nego kako je bilo dogovoreno i potpisano - istakla je premijerka.

Navela je da to ne može da se menja bez saglasnosti obe strane.

2024 © - Vesti online