Ponedeljak 02.04.2018.
15:36
Vestionline

Kako je susedna država stvorila holivudsku fabriku snova

pixabay.com
Budimpešta

Nedavno snimljena serija "Genije: Pikaso" i film "Terminator" imaju dodirnu tačku - Budimpeštu. 

Mađarska prestonica poslužila je kao mesto snimanja i mnogih drugih filmova i serija jer ih je privukla poreznim olakšicama dobrim uslovima. 

"Ovde se mnogo snima zbog naših cena i svetski priznatih timova za podršku, ali i zbog poreskih olakšica koje dobro funkcionišu", ističe Ildiko Kemenj, mađarska koproducentkinja serijala  "Genije: Pikaso" Nacionalne geografije u kome slavnog slikara odlično glumi Antonio Banderas. 

Bugarska i Rumunija "daleko su jeftinije, ali njihova sposobnost da prate standarde filmske industrije nije na nivou", naglasila je Kemenj.

Velika prednost Budimpešte je i klasična i elegantna arhitektura koja je lako "preruši" u Buenos Aires, Moskvu, Berlin i London, dodaje ona. 

Zahvaljujući iskusnoj i ne preskupoj radnoj snazi, "Budimpešta je nakon Londona postala druga najveća evropska pozornica filmova", istakao je Denijel Kresmeri, čelnik razvoja i produkcije studija Korda. 

Međunarodne i mađarske produkcije u državnu blagajnu su 2016. donele 271 miliona evra. Pet godina ranije taj je iznos bio 105 miliona. 

Prošle je godine u Mađarskoj bilo 285 snimanja, uključujući 64 inostrane produkcije.

2024 © - Vesti online