Petak 23.03.2018.
16:41
Sputnjik

Ne šale se: NATO približava Rusiji svoje protivrakete

EPA/Valda Kalnina
Foto: Ilustracija

Moguće je da na ovaj način Zapad namerava da se zaštiti od kalinjingradskih "iskandera", kao i od novog supersoničnog kompleksa "kindžal", koji je nedavno predstavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Alijansa namerava da momentalno otkriva ruske rakete, na osnovu podataka sa obaveštajnih aviona, ali teško da će joj to uspeti - raketu je potrebno ne samo otkriti nego i oboriti, a to je najteže od svega. 

NATO na severnoj obali Poljske planira da opremi dva objekta za prijem i slanje informacija. Oni će biti povezani s komandnim centrima komunikacionog sistema "brod-obala-brod" koji će se nalaziti u Centru za morske operacije u luci Gdinja, na oko 120 kilometara od Kalinjingrada. 

Brodovi NATO će na osnovu toga moći momentalno da razmene informacije o kopnenim kompleksima PVO. Zahvaljujući tome, biće moguće operativno upozoravanje na napade i razmena koordinata ciljeva. 

Sistem će raditi u kompleksu s drugim evropskim radarima. Na primer, sa štabom za radarsko otkrivanje i upravljanje NATO-a u Hajlenkirhenu, kao i sa sličnim štabom u Velikoj Britaniji i avionima za radarsko otkrivanje i navođenje.

Severnoatlantska alijansa je u znatnoj prednosti nad Rusijom po broju ovih aviona. Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju svega petnaest aviona A-50. Prošle godine prvi put je poleteo A-100, a serijska isporuka očekuje se najranije 2020. godine. Nažalost, od početka devedesetih program izgradnje ovih letelica nije bio finansiran u dovoljnoj meri. 

SAD se u međuvremenu pripremaju da postave sistem PRO "idžis" u Poljskoj 2020. godine, kao što su to već učinili u Rumuniji. Njega čine uređaji za vertikalno lansiranje, slični univerzalnim Mk-41 koji se nalaze na borbenim brodovima. Kao što je poznato, oni mogu da izbacuju "tomahavke". Istina, na Zapadu naglašavaju da ovaj sistem PRO ima isključivo odbrambeni karakter. 

2024 © - Vesti online