Četvrtak 22.03.2018.
14:11
Vestionline, Blic rs

Majke u Srbiji po zakonu imaju brojne privilegije, ali ih ne koriste

Često ne znaju da je isključivo stvar njihovog izbora da li će da rade samo u prvoj smeni, da imaju pravo da u dogovoru s poslodavcem posao obavljaju kod kuće, ili da rade četiri sata dnevno.

pixabay.com
Majke ne znaju za ove privilegije

Sve to predviđa Zakon o radu, ali, sudeći po anketi koju je sprovela Vlada Srbije, o tome ne znaju mnogo ni zaposleni ni poslodavci. Iako je ovo mere usvojila država, one se nedovoljno primenjuju čak i u javnom sektoru.

Ministarka bez portfelja zadužena za porodicu Slavica Đukić Dejanović izjavila je za list "Blic" da je malo koji radnik u Srbiji imao takve zahteve, kao i da postoje kompanije kojima bi takav način rada odgovarao.

- Mi smo sproveli anketu među 330 poslodavaca i 4.000 zaposlenih. Do sada takve uslove gotovo niko nije tražio, ali kad smo im ih predočili, i jedni i drugi su pokazali interesovanje da se primene te odredbe zakona - kaže Dejanovićeva.

Ona dodaje da bi poslodavci izašli u susret majkama sa malom decom, ali da od Vlade očekuju određene stimulanse.

- Mi smo spremni da nekim zahtevima izađemo u susret, a sve u cilju povećanja nataliteta. Oni na primer traže subvencije, poreske olakšice i zajedničke projekte sa državom. Na primer, afirmaciju proizvoda poslodavaca - ističe ministarka.

Kakve su sve zakonske olakšice predviđene za majke sa decom do tri godine?

Po povratku sa porodiljskog žena može da radi prekovremeno ili u noćnoj smeni samo uz njenu pismenu saglasnost. Isto važi za samohranog roditelja, ali je taj rok još duži - čak sedam godina.

Pauza od 90 minuta za dojilje

Ukoliko se majka vrati na posao pre isteka odsustva od godinu dana poslodavac je dužan da joj obezbedi pauzu u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili da joj za toliko skrati radno vreme, kako bi mogla da doji svoje dete. To važi u slučaju da radno vreme žene iznosi šest i više časova.

Zakon je predvideo i rad od kuće, a u tom slučaju poslodavac je dužan da obezbedi i sredstva za rad i naknadu troškova za njihovu upotrebu.

- Propisima je predivđeno i četvoročasnovno radno vreme i angažovanje van posla, lokacijski i vremenski, ali samo ako to ne remeti proces rada - navodi ministarka Dejanović.

2024 © - Vesti online