Sreda 21.03.2018.
19:11
J. L. Petković - Vesti

Hapšenjima uteruju strah u kosti

EPA/Stringer
Optužbe bez pokrića: Policija Kosova

Tamo je rečeno da se nalazi na spisku lica osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1998/1999. u regionu Kline.

- Ovaj događaj je samo dodatni motiv da se Srbi od straha od mogućih hapšenja, spakuju i napuste svoje domove - rekao je Šarković.

Kancelarija za Kosovu i Metohiju zatražila je momentalno puštanje Zajića.

- Poslednje hapšenje u Klini, izvršeno na prevaru, upalilo je alarm i zahteva hitno reagovanje onih čija je zvanično deklarisana želja da tamo stvore nekakvo demokratsko društvo. Pravosuđe na KiM je sve češće produžena ruka politike nasilja i zastrašivanja i instrument onih koji bi prvi trebalo da se nađu na udaru pravde zbog svega što su tokom rata i posle njega učili bespomoćnim srpkim civilima, ali i svojim sunarodnicima koji su mislili drugačije, saopštila je Kancelarija za KiM.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da nije prvi put da kada se nastavi dijalog u Briselu, "na terenu se dogodi nešto što kao da nas namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja - razgovora o Zajednici srpskih opština (ZSO)".

On je podsetio i na prošlogodišnje hapšenje Bogdana Mitrovića, Srbina iz Suve Reke, koji je uhapšen nakon što je više od 10 i po godina obilazio svoje ognjište.

Jevtić: Udar na najranjivije

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić naveo je da su optužbe protiv Zajića još 2016. odbačene kao neosnovane.
- Svakako je hapšenje unelo nemir među ljudima koji žive u Klini i ostalim povratničkim mestima u tom delu Kosova. Nismo protiv sprovođenja zakona, ali nismo ni za to da se ljudi hapse bez čvrstih dokaza za neko krivično delo, pogotovu kada se radi o povratnicima koji su najranjiviji i najnezaštićeniji - istakao je ministar Jevtić.

- Posle nekoliko meseci neko je upro prstom u njega i rekao - ovaj čovek je izvršio ratni zločin. Na kraju se ispostavilo da je to učinio Albanac koji uzurpira njegovu imovinu - istakao je Selaković, dodajući za Milorada Zajića da je priveden "verovatno nakon što je neko uperio prstom u njega".

Selaković je još istakao da sve to dešava u prisustvu misije Euleksa, koja bi trebalo da gradi sistem vladavine prava na KiM, podvlačeći da "to zvuči licemerno".

2024 © - Vesti online