Petak 16.03.2018.
14:26
Vestionline

Jan Blomqvist i Henry Saiz uživo u Beogradu

Promo (Blender)
Henry Saiz

Jan Blomqvist izumeo je koncept koncertnog izvođenja tehno zvuka sa sanjalačkim vokalima i jednostavnim minimalnim notama. Tokom odrastanja je svirao u grandž i pank rok bendovima, do devetnaeste godine, kada se preselio u Berlin i ubrzo postao fasciniran elektronskom muzikom. James Holden i Stephan Bodzin bili su njegovi heroji. Edukovao se kroz posete koncertima Radiohead-a, klubovima poput "Bar 25" i after partijima. Želeo je da na plesne podijume donese koncertni osećaj kroz kombinaciju jednostavnih vokala i minimalnih bitova, da uvede R'n'R u klubove, da zadrži sve jednostavnim uz finese i detalje.

Spoj svega toga izdvojio je Jan Blomqvist-ov nastup na "Fusion" festivalu 2011. godine, ujedno napravivši prekretnicu u njegovoj karijeri. Iste godine je objavio izdanja za "Dantze" i "Stil vor Talent". Godinu dana kasnije, izdvojio se čuvenim koncertom na terasi berlinskog kluba "Weekend".

U naredne tri godine imao je 350 nastupa u najvećim svetskim metropolama. Janov prvi album "Remote Control", izdat 2016. godine, doživeo je veliki uspeh svojim modernim prizvukom Portishead-a i Radiohead-a, uz primese r’n’b-ja, soul vokala, upakovanih sa nezaobilaznim minimalnim bitom. 

Kao jedan od najtalentovanijih na elektronskoj muzičkoj sceni, Henry Saiz je napravio jedinstven put u muzičkoj karijeri dugoj preko deset godina. Izdvojio se specifičnim zvukom, u kojem kombinuje uticaje klupske muzike i širokog spektra muzičkih stilova.

Prošle godine je započeo audio-vizuelni projekat u okviru kojeg je snimio 10 pesama na 10 različitih i neobičnih lokacija širom sveta. Koncept ovog albuma, koji će biti objavljen upravo 13. aprila, jeste da materijalizuje esenciju svakog mesta i pretvori je u pesmu. Neke od avantura na tom putovanju su bile snimanje zvuka sintisajzera unutar piramida u Egiptu, komponovanje teme tokom šetnje nacionalnim parkom u kome raste neobično Džošua drvo, pravljenje pesme u Tokiju uz pomoć virtuelnih pevača, sviranje bubnjeva u vulkanskim pećinama, nastup sa pripadnicima Massai plemena... 

Henry Saiz je nastupao širom planete i bio deo festivala kao što su "Sonar", "Glastonbury", "Ultra", "EXIT", "Creamfields" i "Global Gathering", kao i popularnih žurki "Circoloco" u "DC10 Ibiza". 

Ulaznice za beogradski koncert se nalaze u prodaji putem mreža "Eventim" i "Gigs Tix" po ceni od 990 dinara, kao i 1490 dinara za VIP.

FB event: www.facebook.com/events/1605994259436353 

2024 © - Vesti online