Četvrtak 15.03.2018.
11:00
Vestionline

U Galeriji RTS otvorena izložba dela Tometa Serafimovskog

S. Sarić
Sa otvaranja izložbe dela Tometa Serafimovskog

Postavka radova u oba galerijska prostora u Takovskoj 10 sadrži pet vajarskih ciklusa autora: Balkansko sazvežđe, Duhovnost, Preporod, Žena kao inspiracija, Animalistički i 11 odabranih crteža u bronzi, mermeru i oniksu - ženskih aktova iz njegovih studentskih dana i kasnijeg perioda. Autor postavke je dugogodišnji asistent Serafimovskog profesor Sokol Cvarku. 

Tome Serafimovski je do sada ostvario, u trajnom materijalu - bronzi, mermeru, oniksu i drvetu, preko 550 skulptura. Među njima 200 portreta, više od 170 aktova, na stotine skica i crteža, minijatura, veliki broj skulptura sa predstavama životinja, više od 10 torzoa i reljefa. Serafimovski je za sobom ostavio oko 40 spomenika u bronzi koji se nalaze mahom u Makedoniji, rasuti širom pređašnje Jugoslavije i u najuglednijim galerijama, muzejima i institucijama sveta. Njegova dela se mogu naći u najprestižnijim javnim i privatnim kolekcijama. 

S. Sarić
 

Izložba u Galeriji RTS je prva velika izložba posle smrti Serafimovskog (poslednja je održana u Makedonskoj akademiji nauka i umetnosti neposredno posle smrti 2016. i to samo odabranih radova pod nazivom "Žena kao inspiracija") i prva izložba radova ovog autora u Srbiji posle izložbe u SANU 2012.

Kada je predstavio ciklus „Balkansko sazvežđe" Serafimovski je Beogradu poklonio spomenik Ćirilu i Metodiju u parku kod Vukovog spomenika (2005), isti je prvobitno darivao voljenom Ohridu (1989), a potom vajarsku skulpturu dvojice prvih prosvetitelja slovenskog sveta, misionara kulture, zaveštao Radio - televiziji Srbije (2015) u čijem se galerijskom prostoru u Takovskoj 10 održava njegova retrospektivna izložba, prva posle njegove smrti u martu 2016. godine.

Dela Serafimovskog u Beogradu se mogu videti i u foajeu Narodnog pozorišta, portret Mije Aleksića, kao i Đure Jakšića u Skadarliji, donacija dela u SANU. Zahvalan Matici srpskoj za knjigu o njegovim spomenicima, Novom Sadu je poklonio idejno rešenje spomenika Vuku Karadžiću. Ova ideja, na žalost, nije realizovana. Izložba traje do 4. aprila.

S. Sarić
 
2024 © - Vesti online