Četvrtak 15.03.2018.
06:00
M. Stanković - Vesti

U Osnabriku kao kod kuće

M. Stanković
Đaci sa gradonačelnikom i direktorom ispred spomenika

Bilo je to povodom obeležavanja 220-godišnjice rođenja velikana, koji svojevremeno dao doprinos u ostvarivanju ljudskih prava, što je danas osnovni vaspitni cilj škole koja nosi njegovo ime.

Martin Igelman, direktor škole, pozvao je đake da dobrovoljno prisustvuju ovoj svečanosti. Okupila se mala grupa đaka koji su oduševljeno, zajedno sa roditeljima, pevali dve pesme čiji je autor baš direktor škole. Martin Igelman se veoma angažuje na integraciji stranaca i zato se mnogi projekti odvijaju pod nazivom Osećaj se kao kod kuće. U tu svrhu je napisao i prigodnu pesmu o golubu mira koja je prevedena na jezike učenika, a Biljana Dabić, majka Teodore i Andrije, za potrebe školskih novina je prevela pesmu na srpski.

Inače, Biljana je predsednica Saveta roditelja u Srpskoj dopunskoj školi u ovom gradu, a takođe vodi nastavu veronauke i folklor za mlađi uzrast.

- Naše učešće je primer integracije u društvo u kome živimo i gde odrastaju naša deca. Rado se uključujemo u sve što nam pruža zemlja u kojoj smo, ali svoje korene ne zaboravljamo. Pre svega čuvamo veru, jezik i srpsku kulturu. Biti dobar građanin Nemačke ne znači svoje zaboraviti- rekla nam je Biljana.

Svečanom polaganju spomen-ploče prisustvovao je i sadašnji gradonačelnik Osanbrika Volfgang Grizert.
 

2024 © - Vesti online