Utorak 06.03.2018.
09:02
Vestionline, Tanjug

"Svi znaju šta je potrebno za ulazak u EU, ali..."

pixabay.com
A kako će Evropska unija izgledati 2025. godine?

Novinar britanskog Ekonomista Tim Džuda kaže da je odgovor na pitanje da li Balkan i Evropa skreću sa pravog puta odgovor - da, te da smatra da stari svet umire, a da novi svet tek treba da se rodi, a da niko ne zna kako će izgledati.

- Na zapadu imamo želju da se kazne korumpirane elite. Mnogi su eksperti za prošlost, ali ko je za budućnost? - upitao se Džuda. 

On je naglasio da se EU posle Bregzita nije raspala, da je to sistem koji je sposoban da amortizuje sve udarce. 

Problemi balkanskih zemalja koje su u EU i koje tek treba da pristupe EU, kako kaže, su isti a to su niske plate i sve manja populacija, te je to problem regiona koji mora da bude na vrhu dnevnog reda svih zemalja. 

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber kaže da EU ima svoje dobre i loše strane, ali da je ona bolja od bilo koje alternative. 

- Mađarski premijer Viktor Orban vodi kampanju protiv EU, ali ne vodi kampanju izlaska iz EU. EU je najbolja alternativa za sada - naglasio je Biber. 

Profesor FPN Jovan Teokarević kaže da ideja EU ranije nije imala veze sa geoplolitikom, ali kada je reč o proširenju na Zapadni Balkan ima veze sa geopolitikom. 

- Očigledno da zaštita granica EU ne može da se obavi bez zemalja Zapadnog Balkana. Zbog toga je unija ponudila nadu zemljama Zapadnog Balkana - smatra Teokarević. 

Analitičar Boško Jakšić ukazao je da je EU je tokom serija kriza gubila na privlačnosti među zemljama kandidatima. On je naglasio da je kriza politike izbacila u orbitu Višegradsku grupu i da su uslovile snažan ruski uticaj. 

- Danas je unija na raskrsnici, ili će dopustiti da projekat korodira ili će ići u projekat centralizacije - rekao je on.

Nacionalizam je za sve političke lidere u regionu, kako kaže, "sigurna kuća" i način da se zamagle skromni rezultati. 

- To je najefikasnija alatka očuvanja vlasti. Nacionalizam ima direkne veze sa brzinom približavanja EU. Johanes Han je lidere Balkana upoziorio da se ne igraju vatrom i da se okrenu integracijama - rekao je Jakšić. 

Profesor Ivan Vujačić pozvao se na pisanje jednog diplomate u Gardijanu koji je rekao da je Drugi svetski rat završen, a da Prvi nije još potpuno završen. 

- Vidimo šta se dešava u Hrvatskoj, ovde rehabilituju kvislinge u Bosni daju imena OŠ onih koji su sarađivali sa okupatorom - naglasio je on.

2024 © - Vesti online