Utorak 06.03.2018.
08:01
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 6. mart

Tanjug/AP
Fudbaleri Reala su mnogo puta obradovali svoje navijače

Real Madrid

6. marta 1902. osnovan je madridski Real, najslavniji i najtrofejniji fudbalski klub svih vremena. Tri puta je osvajao Interkontinentalni kup i isto tolikop puta FIFA klupsko Svetsko prvenstvo, rekordnih 12 puta bio je šampion Evrope, dva puta trijumfovao je u Kupu UEFA i četiri puta u Superkupu Evrope. Prvak Španije bio je takođe rekordnih 33 puta, a Kup kralja osvajao je 19 puta. Kao domaćin utakmice igra na stadionu „Santijago Bernabeu". Ime je dobio po bivšem fudbaleru, kapitenu, menadžeru, direktoru i legendarnom predsedniku, koji je na čelu kluba bio gotovo tri po decenije. Tokom bogate istorije njegove boje branili su mnogi svetski igrači, među kojima i ondašnji naši asovi, Milan Janković, Predrag Spasić, Predrag Mijatović, koji je Realu 1998. godine doneo prvu evropsku titulu posle više od tri decenije, zatim Dejan Petković i Perica Ognjenović. Od naših trenera Real su vodili Miljan Miljanić, Vujadin Boškov i Radomir Antić.

Šakil O'Nil

6. marta 1972. godine rođen je Šakil O'Nil, nekadašnji slavni američki košarkaš, zvezda NBA lige i jedan od najboljih centara sveta svih vremena. Igrao je za Orlando, Los Anđeles Lejkerse, Majami, Feniks, Klivlend i Boston, naravno i za američku reprezentaciju. Sa Lejkersima je osvojo tri, a sa Majamijem jedan šampionski prsten najbolje lige sveta, tri puta je bio MVP lige i 15 puta učesnik „ol-star" večeri. Sa „drim-timom" osvojio je zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Kanadi 1994. i Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. kad su u Amerikanci u finalu savladali našu reprezentaciju.

Moreira brži od pištaljke

6. marta 2009. godine u 135. večitom derbiju, odigranom u okviru 18. kola Superlige, Partizan i Crvena zvezda remizirali su – 1:1. Poveli su crveno-beli: igrao se 36. minut kad je Milijaš izveo slobodan udarac, a Tutorić bio najsnalažljiviji pred golom Darka Božovića. „Jedinica" crno-belih u sudijskoj nadoknadi vremena dugom loptom uposlio je Dijaru, ovaj prosledio do Moreire, da bi Portugalac lepim šutem savladao Stamenkovića.

2024 © - Vesti online