Četvrtak 15.02.2018.
15:44
Danas

Mesić: Dodik puškama ne može da razbije Bosnu

commons.wikimedia.org/Heinrich-Böll-Stiftung
Stjepan Mesić

"Rusija bi rado da popuni vakuum u Bosni"

Britanski "Gardijan" pisao je ranije ove nedelje da postoji "dugoročni strah" da bi Dodik mogao iskoristiti ove snage za svoje separatističke ciljeve, pod rizikom novog rata u regionu. Nasuprot tome, Mesić je kazao da "kad smo imali rat na našim prostorima pa se nije raspala Bosna i Hercegovina, pa je jasno da to ne može uraditi ni Dodik sa ovim puškama i svojom politikom".

Podsećamo, pošiljka od 2.500 automatskih pušaka iz Srbije u "srpski deo Bosne" trebalo bi da stigne u martu, uoči otvaranja novog centra za obuku u kojem će, kako piše britanski list, svoju ulogu imati i savetnici iz Rusije.

Kurt Basuner, analitičar američkog Centra za politiku demokratizacije, istakao je za "Gardijan" da je smanjenje broja pripadnika međunarodnih snaga na području BiH i odustajanje od formiranja jedne, jedinstvene policije u BiH, ostavilo vakuum koji bi "Rusija rado da popuni".

"Sve dok barijere za ulazak ne postoje, ostavljaju se otvorena vrata", istakao je on. Dodaje se da oružje stiže u vreme kada je dugoročna stabilnost Bosne pod znakom pitanja.

2024 © - Vesti online