Petak 02.02.2018.
10:00
Vestionline, Tanjug

Han: Odnos prema Kosovu obavezujuće i trajno normalizovati

EPA/Georgi Licovski
Sada su potrebni pravi prodori: Johanes Han

- Kao i svi drugi kandidati za prijem u EU i Srbija mora da se skoncentriše na tri prioriteta - jačanje demokratije i pravne države, ekonomske i reforme tržišta rada, kao i regionalno pomirenje sa susedima - poručio je Han.

Rekao je da je u svim tim oblastima poslednjih godina bilo napretka, ali da su sada potrebni "pravi prodori".

Na pitanje da li Srbija čini dovoljno protiv korupcije, Han je ukazao da je i u toj oblasti već dosta toga učinjeno, ali i dalje daleko od dovoljnog.

- Samo opipljivi rezultati se računaju, na svim nivoima administracije. To je u interesu samih građana i Srbije kao mesta za investicije - uveren je on.

Upitan koliko novca Srbija dobija od EU za period od 2014.do 2020. Han je objasnio da je aktuelno za taj period predviđena pristupna pomoć u visini od 1,5 milijardi evra, pre svega za sektore demokratizacije, vladavine prava i ljudskih prava, privredu i inovacije, zaštitu životne sredine i infrastrukture, obrazovanje i zapošljavanje.

- Ta pomoć EU je investicija u bezbednost Evrope i našeg blagostanja. Ona pomaže u dalekosežnoj evropeizaciji zemlje - naglasio je on.

Što se vremenskog okvira tiče koji je Evropska komisija saopštila, Han je kazao da 2025. godina nije "fiksni datum", već simbolični, koji treba da motiviše region.

- Čak i za Srbiju bi to bilo veoma ambiciozno, ali teoretski moguće. Međutim samo ako brzo budu sprovedene odlučujuće reforme i odnos sa Kosovom obavezujuće i trajno normalizovan. U procesu proširenja nema blako čeka ili prečica, računaju se samo individualni reformski rezultati. Kvalitet je ispred brzine - podvukao je on.

Komesar Han je istakao da je Srbija istorijsko-politički, kao i ekonomski centralni akter u regionu, i napredak Beogarda u pravcu EU imao bi stabilizujuće, pozitivno dejstvo na susede.

- Međutim kao što sam rekao, bitni su individualni napretci. Proširenje EU je regata, ne konvoj - zaključio je on.

2024 © - Vesti online