Četvrtak 01.02.2018.
19:33
Vestionline

Zlatne niti svetosavlja

Vesti
Kruna rada: Učesnici Svetosavske akademije 

U prepunoj crkvi protojerej Branimir Petković je u besedi zahvalio nastavnicima, učenicima i roditeljima koji neguju svetosavski duh. Mira Mihailović vicekonzul Srbije je izrazila zadovoljstvo što učenici svake godine obeležavaju školsku slavu, neguju maternji jezik, kulturu i ne zaboravljaju svoje korene.

Učenici dr Miška Jovanovića su se predstavili pesmama, pričama i legendama o Svetom Savi koje su izgovarali sigurno, ponosno i dostojanstveno. Veliki aplauz su zaslužili Anđelija i Luka Vasilevski, koji su sa svojim ocem Zdravkom odsvirali nekoliko kompozicija.

Gusle i paketići

Na kraju akademije nastupio je sjajni guslar Petar Ostojić koji je deci predstavio ovaj za njih neobičan instrument i deo naše kulturne baštine.

Hram Svete Trojice bio je obasjan dečjom radošću i ponosom roditelja kada je na kraju otac Branimir svakom detetu uručio paketić koji je obezbedila ova crkva.

- Svetosavska akademija je kruna rada s decom u rasejanju. U nju su utkane zlatne niti naše duhovnosti, prosvetiteljstva i ljubavi prema Srbiji. Ona se pamti i ostaje zauvek u sećanju đaka. Pored akademije, priredili smo i izložbu likovnih radova učenika - rekli su za "Vesti" profesori Gordana Nikolić, dr Miško Jovanović i Milica Marković.

Vesti
Deca su pevala duhovnu i etno-muziku

Učenici Gordane Nikolić (Cirih- Švamendingen, Horgen, Sur) i Milice Marković (Cirih) su se predstavili u drugom delu programa svojim recitalima, predanjima i pričama o Savinom životu i delu. Deca koja pohađaju veronauku pri hramu Svete Trojice pod vođstvom Jovanke Petković i dirigentkinje hora Marije Arsić oduševila su publiku izvođenjem raznovrsnog repertoara od duhovne do etno muzike.

2024 © - Vesti online