Ponedeljak 22.01.2018.
14:21
Vestionline, rts

Treći dan blokade vlade SAD, Senat ponovo glasa

EPA/Cj Gunther
Osim blokade Vlade, u SAD su organzovani i protesti

Skoro 48 sati trajali su razgovori predsednika sa demokratama i republikancima, kako u Senatu tako i u Predstavničkom domu.

Lider republikanske većine predložio je sinoć da Senat donese zakon o rebalansu budžeta, koji bi trajao do 8. februar, a da se za to vreme glasa o trajnom statusu za imigrante koji su u SAD ušli kao deca.

Demokrate žele neku vrstu garancije da će do 8. februara to da bude rešeno, kako bi bili zadovoljeni i njihovi birači i stvari ušle u normalu.

U podne će ponovo biti glasanja u Senatu o zakonu o privremenom finansiranju vlade, dok se ne postigne konačni dogovor. Ukoliko glasanje ne bude pozitivno, pred SAD će biti neizvestan period.

Što se tiče odlaska predsednika SAD Donalda Trampa na Svetski ekonomski forum u Davosu, male su šanse da će on ići tamo - ukoliko se ne nađe rešenje za finansijsku blokadu.

Trampu je odlazak u Davos bio velika želja, jer je nameravao da svetskoj javnosti predstavi ono što je uradio kao predsednik SAD, a pre svega novi zakon o porezu gde je poresku osnovicu na godišnjem nivou sveo sa 35 na 21 odsto.

Delimična blokada američke vlade započela je u petak u ponoć, nakon što demokrate i republikanci nisu uspeli da postignu dogovor o finansiranju, pošto su ostali podeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbednosti.

2024 © - Vesti online