Ponedeljak 22.01.2018.
08:53
HRT

Šta je Haradinaj rekao o ubistvu Ivanovića?

youtube.com/rtvatlas
Ramuš Haradinaj

"Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova"

- Ovaj teroristički čin neće ostaviti posledice na pregovarački proces između Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu - naveo je.

Komentarišući posetu predsednika Aleksandra Vučića Kosovu, Haradinaj je rekao da smatra da je retorika između Kosova i Srbije umerenija. Istakao je da je ubistvo Olivera Ivanovića strašan događaj, tragedija, i dodao da su zainteresovani da rasvetle slučaj i otkriju istinu. 

- Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički - rekao je Haradinaj za HRT. 

Na pitanje kakvo je bezbednosno stanje u ovom trenutku na severu Kosova, kosovski premijer rekao je da je Kosovo stabilno. 

- Kosovski Ustav i kosovski propisi primenjuju se i na severu. Postoje kosovski sudovi i policija. Naravno, onde je sve to bilo neformalnije, u ekonomiji i drugim procesima, ali se stabilizuje, u procesu je stabilizacije - istakao je i dodao kako ovaj čin neće ostaviti posledice na pregovarački proces između Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu. 

- Reč je o izolovanom slučaju, o tragičnom, neprihvatljivom događaju. Kosovo je pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za bezbednost uopšte. Istovremeno, stav je Kosova da ne treba nastaviti s postojećim dijalogom, nego da treba preći u njegovu završnu fazu, da Republika Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova. Mi ne želimo ići unazad. Kosovo je opredeljeno za evroatlantske integracije, za Evropu i NATO, i istovremeno neguje prijateljstvo s Amerikom koje se ističe i koje je posebno - rekao je Haradinaj.

2024 © - Vesti online