Sreda 17.01.2018.
12:11
n1info.com, Vestionline

Janjić: Vučić napuštanjem dijaloga "pao na ispitu"

A. Čukić
Dušan Janjić okarakterisao Vučićev potez kao pogrešan

- Kriza je garantovana. Beograd nije položio prvi ispit, a to je napuštanje tehničkih pregovora u Briselu...U javnosti je stvorene predstava da je neko bio žestok pa je zamrzao pregovore, a oni nisu ni ušli u salu. Ovo ubistvo ili menja politiku, ili idete u sukobe - izjavio je Janjić u Novom danu.

Kako je naglasio, neophodno je napraviti "mostove saradnje" po pitanju bezbednosti.

- Ako posle ovoliko godina nismo uspeli da ubedimo pregovarače, pa i EU, potreban je nov paket, jer nemate saradnju bezbednosnih službi na delu teritorije na kojoj vlada kriminal i nasilje...Druga tačka je priznanje Vučićevo da nema efektivnu vlast na teritoriji Kosova. Istina je da on ima kontrolu, ali neformalnih organa - rekao je Janjić.

Zbog toga, kako je rekao, "odgovornost za situaciju na severu Kosova snosi Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pa i Vučić".

- Beograd mora da se vidi sa svima, ne može da podržava samo jednu grupu Srba...treba uključiti celu srpsku zajednicu, jer na Kosovu nije partijsko pitanje, već nacionalno. Ali sad ćemo videti s kim će se sastati - izjavio je Janjić i rekao da je dobro što će predsednik Srbije otići na Kosovo za vikend.

Jučerašnje reakcije Vučića i srpske opozicije Janjić ocenjuje kao "neprimerene".

- Mi svi znamo da oni žive u lošem braku i tu je sve povod za svađu, nažalost i ubistvo Olivera Ivanovića. Neprimereno je i s jedne i s druge strane. Iako delim 90 posto sa onim što su rekli Živković i Šutanovac, jer jeste vlast odgovorna...Kaže Ana Brnabić da su sa Ivanovićem bili neistomišljenici. Vi kao politički neistomišljenici morate da štitite tu manjinu, i to je taj obrt koji očekujem od Beograda - izjavio je Janjić.

Janjić je rekao i da su u ovom trenutku Vučiću "tesne cipele".

- Vučiću su jako tesne cipele i u toj koži je u ovom momentu jako teško biti. Sve to nam kaže da je sazrelo - ili ćete se uputiti putem Olivera Ivanovića i razgovarati sa svima ili ćete monopolizovati vlast, a to vas vodi u nasilje i sukobe - ocenio je Janjić.

 Prema njegovim rečima, politika Olivera Ivanovića i sve ono što je radio i govorio je bio je "simbol uporne borbe Srba da budu aktivni i da kroz razgovore s drugima prevladaju te devedesete godine".

- On je probao da uradi sve što je do njega. Preko njegovog ubistva se šalje poruka da je jako teško izaći iz mržnje, da dijalog nije poželjan i da normalizacija nije poželjna. Nekome odgovara status kvo, a zašto - jer je nasilje normalna stvar u tim sredinama. I u tom ambijentu je potpuno normalno da se ovako nešto nenormalno desi - rekao je Janjić.

Janjić kaže i da je na Kosovu i Metohiji veoma jaka sprega politike, organizovanog kriminala i terorizma, i da ona ugrožava i Srbiju.

- U ovakvim situacijama tačno se zna ko šta igra, i zna se koje su to interesne grupe, pa čak i u slučaju Đinđića da se htelo dalje, moglo je da se ode...I ne mogu da kažem da ubica Olivera Ivanovića neće biti pronađen...Morate da insistirate...Zamislite da se Francuska pomirila s terorističkim aktima...I ne volim da slušam neodgovorne izjave ni od običnih ljudi, a kamoli od potpredsednika vlade - rekao je Janjić reagujući na izjavu Rasima Ljajića, koji je juče ocenio da ne veruje da će ubica Ivanovića biti pronađen.

Na pitanje šta će biti ako se otkrije da je ubica Ivanovića srpske nacionalnosti, Janjić je rekao: "Bolje da ne odgovorim".

- Šta god da se otkrije, dobro je. Važno je otkriti tri stvari u vezi sa ubistvom: ko je organizovao i platio, ko je stvarni naručilac, i treće koji su interesi domaćih i stranih igrača u igri. To kad otkrijete, imaćete jasnu sliku - dodao je Janjić.

2024 © - Vesti online