Subota 13.01.2018.
23:14
Vestionline

38 minuta haosa na Havajima, "pritisnuto pogrešno dugme"

Tanjug/AP
Lažna uzbuna na Havajima

Uzbuna je, međutim, izazvala paniku među stanovništvom Havaja, a neki navode da je obaveštenje o tome da je u pitanju lažna uzbuna došlo tek nakon 38 minuta.

Kako prenosi “Raša tudej“ pojedine objave sa društvenih mreža, nekim stanovnicima je to obaveštenje stiglo sa zakašnjenjem zbog prebukiranih linija. U poruci se građani upozoravaju na pretnju balističkom raketom i pozivaju da hitno potraže sklonište.

"Ovo nije vežba", navedeno je u poruci.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Havajia potvrdila je kasnije da ne postoji pretnja od balističke rakete, prenosi BBC. Portparol te agencije Ričard Raposa rekao je da nije jasno šta je dovelo do toga da se izda upozorenje za građane Havaja.

Inače, na mrežama su se proširili i pojedini snimci o tome kolika je panika zavladala na ostrvu. Na jednom snimku se vidi kako dvojica muškaraca pomažu detetu da uđe u odvod na ulici kako bi se sklonilo od raketnog napada, ali verodostojnost snimka nije potvrđena.

Još nije tačno poznato šta je prouzorkovalo ovu grešku, a guverner Havaja Dejvid Ajg rekao je za CNN da je neko "pritisnuo pogrešno dugme u toku promene smene". Upozorenje nije samo upućeno preko mobilnih telefona, već i preko televizije i radija, prenosi CNN.

Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata. Testiranja su usledila usled rastuće pretnje od raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test.

2024 © - Vesti online