Subota 13.01.2018.
20:11
Vestionline

"Ako Zeman hoće pobedu, mora da se distancira od Rusije i Kine"

EPA/Filip Singer
Češki premijer Andrej Babiš

- Zemanu bi u drugom krugu pomoglo kada bi jasno deklarisao da ne želi da usmeri našu zemlju ka istoku, što mu mnogi zameraju, da ne želi da je orijentiše na Rusiju i Kinu i da to radi samo da pomogne našim preduzećima - kazao je Babiš.

Zeman je u prvom krugu predsedničkih izbora u petak i subotu osvojio svega 38,58 odsto glasova, iako je bilo nekih očekivanja da bi mogao da pobedi već u prvom krugu.

Babiš je kritikovao one komentare u stranim medijima koji su povezivali izborni uspeh Zemana sa okretanjem leđa Češke Evropskoj uniji i priklanjanju Rusiji i posebno naglasio da je spoljna politika u nadležnosti vlade, a ne šefa države. On je pozvao Zemana da pred drugi krug nastavi sa pomirljivim obraćanjima kao što je bio praznični božićni govor.

- Trebalo bi da spaja naše društvo. Tolika mržnja nije dobra. Dobro bi bilo da se društvo ujedini. Ja ne želim da uživam u kontroverzama. Nastojaću da me prihvate i oni koji me ne podnose. I predsednik Zeman bi trebalo da učini isto - rekao je Babiš.

Novi češki premijer posavetovao je Zemanu da se distancira od nekih svojih najbližih saradnika jer su za njega loša reklama i kvare mu ugled. Babiš je nagovestio da bi kao premijer našao zajednički jezik i sa Zemanovnim protivkandidatom u drugom krugu, bivšim predsednikom Akademije nauka Češke Jiržijem Drahošom koji je u prvom krugu u petak i subotu osvojio 26,5 odsto glasova a porasle su mu šanse za tesnu pobedu nad Zemanom u drugom krugu.

2024 © - Vesti online