Petak 12.01.2018.
14:30
Vesti

Olakšanje za internet korisnike: Jeftiniji paketi u NBN mreži

pixabay.com
Olakšanje za internet korisnike

Većina velikih kompanija koje nude NBN saopštile su jeftinije cenovnike za pretplate na planove od 50 i više megabita. Manji igrači u ovom biznisu najavili su da će isto činiti narednih meseci.
Pojeftinjenje je rezultat nebrojenih pritužbi na brzinu brodbenda, pa je NBN Co reagovala i odlučila da snizi veleprodajne cene za planove od 50 megabita.

Zadovoljni učinkom

Šef odseka za potrošače po domaćinstvima pri NBN Co Bred Vitkomb kaže da je "zadovoljan" da se popust na veleprodajnu cenu prenosi na korisnike. Prema sniženjima, brzinom od 50 megabita koristilo se manje od pet odsto potrošača.
- Sada ih je već 25 do 30 odsto - ističe on.

Ovo je naravno učinjeno da se javnost ohrabri da kupuje bržu (i jeftiniju) vezu - danas, čak 80 odsto onih kojih su povezani na NBN služi se planom od 25 megabita i sporijim. Oni su mahom voljni da se pretplate na bržu vezu, ali je to zavisilo od toga da li će telekompanije preneti uštede od niže veleprodajne cene - na njih.

Predstavnik vebsajta WhistleOut Keni Mekgilvari kaže da industrija prolazi kroz mnogo promena i da mnogi isporučioci usluga prodaju planove od 50 megabita sada po ceni planova od 25 megabita. Prosečna ušteda je deset dolara mesečno, odnosno 120 dolara godišnje. Primena novog cenovnika objavljena je ove nedelje.

- Snažno podstičemo sve korisnike koji su danas na planu od 25 megabita da kontaktiraju provajdere i zatraže besplatan prelazak na plan od 50 megabita, jer se on sada prodaje po istoj ceni. Neke od kompanije same su već ovo ponudile, ako ne pitate, nećete ni dobiti.
Optus danas nudi šest meseci besplatan prelazak na 50 megabita u njegovim planovima od 80 dolara. Ovo je direktan rezultat sniženja veleprodajne cene. Telstra je uvela brzinu od 50 megabita u svoje planove od 80 dolara za kućne pakete i za nove i za mušterije koji se ponovo jave da sklope ugovor nakon što su ukinuli NBN. Komercijalni direktor Amaysima Rob Apel kaže da će oni dodati brzinu od 50 megabita ranije ove godine. I MyRepublic ANZ obećava da će razmisliti o istoj ideji.

Prvi koji je nižu cenu primenio u uslugama bio je TPG, smanjujući cenu pretplate na 50 megabita na nivo plana od 25 megabita. A onda je sasvim ukinuo ponudu interneta sporije brzine. Ovo uključuje njegove firme iiNet i Internode.

Operativni šef TPG Krejg Levi kaže da će potrošači TPG moći da se u roku od 48 sati uvere u povećanje brzine i to u periodu najvećeg zagušenja.

- Mušterije se okreću prema 50 megabita, ali to još nije u tolikoj meri da bi zanemarili korisnike sporije brzine.

Vodafon je za nove korisnike NBN ponudio tromesečnu besplatnu uslugu, ali ta ponuda ističe ujanuaru. Danas, tamo kažu da "analiziraju politiku cena" i da će u skoroj budućnosti saopštiti ponudu.

2024 © - Vesti online