Petak 12.01.2018.
03:00
Z. M. - Vesti

I Svetosavski bal na listi prestižnih

Z. Mirković
Raskošno: Prošlogodišnji Svetosavski bal

Ovaj bal je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja naših ljudi u austrijskoj prestonici. Srpski centar iz Beča je, pre 21 godine ponovo oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Vispreni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Johanu Štrausu Mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, za ovaj bal pa je tako nastao "Srpski kvadril". Prvi put "Srpski kvadril" izveden je 28. januara 1846. godine na Srpskom balu u glavnom gradu Austrije i posle toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar "oživeo" Srpski bal, više nije javno izvođen.

Prema rečima Markusa Grislera, predsednika ogranka za turizam, prognozira se da će svaki gost po balu potrošiti 275 evra, pet evra više nego prošle sezone. Ukupan prihod od balova biće ove sezone za osam miliona veći od onog prošle godine. Takođe se očekuje da će organizatori balova moći da se raduju rekordnom posetom jer se prognozira da će balove posetiti 505.000 osoba.
 

2024 © - Vesti online