Četvrtak 11.01.2018.
18:11
D. Dekić - Vesti

Nova omča oko srpskog vrata?

pixabay.com
Kakva će biti nova američka politika na Balkanu

A sve radi dominacije SAD u regionu i suzbijanja ruskog uticaja.

U Skoplju ili Sarajevu fotelja ambasadora SAD čeka Brajana Hojt Jia. Njegovo mesto izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan, kako kažu izvori "Vesti", preuzeće Roderik Mur. Reč je o diplomati koji je službovao u nekoliko zemalja regiona, a između ostalog bio je otpravnik poslova Ambasade SAD u Beogradu u vreme raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore, pa ambasador Amerike u Podgorici i zamenik visokog predstavnika za BiH.

EPA/Rolex Dela Pena

Trenutak istine za Vučića

Bivši predsednik Generalne skupštine UN i lider Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da Aleksandar Vučić neće smeti da ispuni obećanje Zapadu koje ga je dovelo na vlast i potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.
- Vučić će verovatno naterati premijerku Anu Brnabić da potpiše taj sporazum u kojem će stajati da Srbija i tzv. Kosovo neće jedno drugo blokirati u međunarodnim organizacijama. Potom će SAD podneti rezoluciju Savetu bezbednosti o članstvu Kosova u UN. Tada će Rusija, koja ima pravo veta, zvanično upitati Beograd kako da o tom predlogu glasa. To će biti trenutak istine, ali ne za Anu Brnabić, već za Vučića koji će biti u situaciji da potpuno izgubi naklonost Zapada - ocenio je Jeremić.

Vašington gubi živce

Naš izvor objašnjava da će posle prvih Murovih poteza, u "Beogradu Hojt Jia praviti od blata".

- Amerikanci već gube živce, jer hoće da zatvore priču o Kosovu kao nezavisnoj državi prijemom u UN, što je aktuelna vlast u Beogradu trebalo da završi 2015. Sada će sve uraditi da dobiju što su zacrtali, jer su zbog obećanja srpskog državnog vrha da će završiti s Kosovom podržavali Aleksandra Vučića i njegovu vlast i zatvarali oči pred gušenjem opozicije i medijskom cenzurom - tvrdi naš izvor.

Boško Jakšić: Beogradu ističe vreme

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da se na osnovu malih američkih poteza i izjava može zaključiti da SAD, kao poslovično efikasnije od EU, postaju nestrpljive, jer ne žele da se kosovsko pitanje pretvori u izraelsko-palestinsko.
- Videli smo efikasnost Hojta Jia u Makedoniji, gde je pet dana posle njegovog dolaska imenovan Zoran Zaev za premijera. Isto tako brzo je nagovorio opoziciju u Albaniji da ne bojkotuje izbore. Za 2018. je najavljeno potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, a sve se uklapa u novu dinamiku čiji su inicijatori Amerikanci. Tu je bitan glas upućen Srbiji, a ne glasnik koji ga je doneo - ukazao je Jakšić, koji takođe kaže da pojačan angažman SAD ima za cilj i da blokira ruski uticaj.

- Cilj Zapada je i da otera Ruse sa ovih prostora i neće žaliti novac i druge resurse da ga ostvare. To je jasno i iz činjenice da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne viđa sa šefovima zapadnih država i da je u poslednje vreme ugostio turskog predsednika koga Zapad tretira kao tiranina i sreo se u Moskvi sa Vladimirom Putinom kojem su uveli sankcije - objašnjava naš izvor poruke Beogradu.

Tačka na Briselski sporazum

Slobodan Stupar, dugogodišnji dopisnik britanskog Bi-Bi-Sija za "Vesti" kaže da su Amerikanci vrlo nezadovoljni onim što je srpska vlast učinila na rešenju pitanja Kosova, ali i upornim sedenjem Beograda na dve stolice.

- Amerikanci očito imaju razloga za takvo ponašanje, a Aleksandar Vučić za strepnju, jer se preporučio da može da odradi posao koji bivši predsednik Srbije Boris Tadić nije mogao. Zato sada traže da se više ne odugovlači i da se ne prebacuje odgovornost na narod, već da onaj ko je dao obećanje na to stavi tačku potpisivanjem Briselskog sporazuma dva - kaže Stupar.

On pojašnjava da se od Srbije očekuje ono što je planirano da uradi pre skoro tri godine, a to je da dozvoli Kosovu stolicu u UN.

M. Karović

Dikoviću ne daju u SAD

Ambasada SAD u Beogradu odbila je da izda vizu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću zbog prisustva rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine. Izvori medija navode da su Amerikanci pozvali Dikovića da održi predavanje, a da su potom odbili da mu daju vizu.
U američkoj ambasadi nisu hteli da se izjasne pozivajući se na Zakon o imigraciji i državljanstvu koji zabranjuje komentarisanje pojedinačnih slučajeva u vezi sa izdavanjem viza.
Da podsetimo, general Diković je prisustvovao vojnoj vežbi Zapad 2017. u Rusiji i Belorusiji od 14. do 20. septembra na poligonu Lužskij. Ti manevri digli su na noge NATO koji je tvrdio da su Rusija i Belorusija angažovale do 120.000 vojnika i vežbale masovan udar na Zapadnu Evropu frontom od Norveške do Crnog Mora. Rusi su to demantovali i tvrdili da u manevrima učestvuje oko 12.700 vojnika. Naime, po ranijim sporazumima Moskva je obaveza da dozvoli prisustvo međunarodnih posmatrača na manevrima ako u njima učestvuje više od 13.000 ljudi.

 

 

2024 © - Vesti online