Četvrtak 11.01.2018.
06:50
N. Popović - Vesti

Frankfurt: Srbi ukrasili Carsku salu

N. Popović
Međusobno poštovanje: Peter Feldman sa predstqanciima srpske zajednice

Ruku na srce i bez lažne skromnosti - ovog prijema, koji teži da postane tradicija, ne bi ni bilo bez Srba! Bolje rečeno Srpkinje Milkice Romić, advokata po zanimanju, i poslanice stranke SPD u parlamentu grada Frankfurta. I prošlogodišnji, a i ovogodišnji prijem, povodom pravoslavnog Božića, upriličen u Carskoj sali Gradske kuće na trgu Remer, organizovani su upravo na njenu inicijativu.
- Drago mi je da smo i ove godine uspeli da organizujemo ovaj prijem, za koji se nadam da će biti uvršten u kalendar događanja u Gradskoj kući. Ove godine su nas umalo zaboravili. Reagovala sam u poslednji čas, nekoliko dana pre kalendarske Nove godine. Iako u cajtnotu, uspeli smo sve da odradimo na vreme - priča nam Milkica, dok se u Kajzer sali okupljaju pravoslavci raznih naroda koji žive u i rade u Frankfurtu na Majni.

Portret na poklon

Srpsku crkvu predstavljali su protojerej Simon Turkić i jereji Aleksandar Marković i Milovan Marjanović. Oni su gradonačelniku doneli i prigodan poklon - njegov portret u grafitnoj olovci koju je uradio umetnik Radovan Madžar, inače član CO Frankfurt.
- Hteli smo da mu u ime SPC odamo priznanje ne samo zbog ovog prijema već i što konkretno podržava sve aktivnosti naše Crkvene opštine koju je, od kada je na čelu Frankfurta, tri puta posetio - istakao je za "Vesti" sveštenik Turkić koji je potom predao poklon oduševljenom gradonačelniku.

Na prijem su se pored Srpske i Ruske crkve odazvali pravoslavci iz Eritreje i sveštenici bratske Grčke pravoslavne crkve, mada su oni Božić već obeležili po gregorijanskom kalendaru.
Na prijemu je pre i posle obraćanja gradonačelnika Feldmana - koji je podsetio da su solidarnost i otvorenost prema drugim kulturama, verama i narodima potrebniji nego ikad - pojao prigodne božićne pesme hor Ruske pravoslave crkve.

Došli i mladi

Na prijemu su uglavom bili pravoslavci starije životne dobi koji žive u Frankfurtu, bio je radni dan, pa su mnogi zbog toga bili sprečeni da dođu. Mladošću su se ovom prilikom jedino mogli podičiti Srbi. Nekoliko mladića i devojčica lepo su ukrasili prijem.

- Preko drugova, sinova našeg sveštenika Turkića, saznali smo za ovaj prijem i odlučili da dođemo. Lepo je da se i na ovaj način slavi naša vera - kaze za "Vesti" David Ilić (15) koji pohađa Šiler šule u Frankfurtu.

- Peter Feldman je pre svega političar i sigurno je da računa i na glasove Srba i drugih pravoslavaca sa pravom glasa. Ali, s druge stane treba mu odati priznanje što je oberučke prihvatio inicijativu. Ipak je on prvi čelnik u bogatoj istoriji ovog grada koji je na ovaj način ukazao poštovanje pravoslavnim sugrađanima kojih nemali broj već godinama živi u Frankfurtu, pogotovo ako se zna da se, recimo, SPC u Nemačkoj praktično tretira kao udruženje građana - ističe Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu sa kojim se Peter Feldman zadržao i posle prijema u prijateljskom razgovoru.

2024 © - Vesti online