Utorak 09.01.2018.
08:10
S. Đurić - Vesti

Vraća li se vreme zabranjenih numera i pevača: Problemi zbog škakljive pesme

A. Čukić
Uzburkao javnost: Đorđe Balašević

Poslednjih decenija kontrola je popustila, u etar se pušta sve i svašta, pa ne čudi što je vest o zabrani pesme "Dno dna" Đorđa Balaševića uzburkala javnost. Mnogi "seciraju" svaku reč, traže skrivena značenja, jedino nije jasno ko je pesmu zabranio i odakle je stigla takva direktiva.

- Napravila se cela gužva oko pesme "Dno dna" i nije mi jasno zašto je sad mene sramota što mi se jedan za drugim javljaju urednici radio-stanica i redom se izvinjavaju što ne smeju da je puste u program jer je malo preoštra. Pa da napravim onda za vas neku tuplju? Kažu, škakljiva je, prepoznali su se neki. Bez brige, nisam ni planirao da je izvodim uživo, samo mi još fale optužbe da ugrožavam državni poredak i slično - rekao je Đorđe Balašević za hrvatski "Večernji list".

N. Đurović
Završio na sudu: Bora Đorđević

I Bora Đorđević je svoj politički angažman godinama izražavao kroz pesme, a najviše problema imao je zbog "Baba Jule", u vreme vladavine Slobodana Miloševića, što je dovelo do zabrane ne samo pesme već i njegovog pojavljivanja na većini radio i TV stanica.

- Kad sam počeo sa pesmama u kojima sam govorio o glupostima režima ili o pojedincima iz vlasti, govorili su: "Pusti ludog Boru, on je neozbiljan!"

Problemi zbog Poljske

Samo nekoliko meseci nakon pobune radnika brodogradilišta u poljskom gradu Gdanjsku, 1981. godine, koja je označila početak velikog bunta širom Istočne Evrope koji je doveo do rušenja komunizma, frontmen grupe Azra Branimir - Džoni Štulić je objavio pesmu "Poljska u mome srcu". On je otvoreno veličao vođu pobune u Gdanjsku i pokret Solidarnost. Pesma je bila zabranjena na televizijama i radiju, ali je ovu numeru Azra izvodila na svojim koncertima.

Kasnije je to postalo malo delikatnije jer sam postao "institucija". Mogu neskromno da kažem da je s vremenom moj uticaj rastao. Ljudi su shvatali da se to što govorim poklapa sa onim što oni misle, ali ne umeju da kažu. Tako sam postao neka vrsta megafona. Posle svega što sam radio, jedino odbijam da pevam pesmu "Baba Jula" o Miri Marković i Slobodanu Miloševiću - rekao je svojevremeno Đorđević.

Imao je frontmen grupe Riblje čorbe problema s vlašću i zbog pesme "Crni mercedes", sedam godina posle Titove smrti, kada je išao i na sud. A pesma "Član mafije" dobila je odobrenje za objavljivanje tako što je članove državne komisije koji su bili poslati da odrede pogodnost sadržaja pesme pre slušanja odveo u obližnji kafić.

N. Đurović
Digla se frka: Bora Drljača

Drljači otakazan nastup u Puli

Mnogi srpski pevači s vremena na vreme otkazuju nastupe po BiH i Hrvatskoj zbog ogromnog pritiska tamošnje javnosti. Poslednji je slučaj Boro Drljača, kome je otkazan nastup u Puli, a trebalo je da peva 13. januara u okviru proslave srpske Nove godine.
- Digla se cela frka. U Istri su zabranili nastup Tompsona, pa kažu ako ne može Tompson, ne može ni Drljača. Trebalo je da nastupam u Domu branitelja, čiji je vlasnik vojska i to je problem. Da rade hoteli i restorani pevao bih tamo, ali ne rade. Zvao me predstavnik Zajednica Srba u Istri Miomir Jeremić i rekao mi da prete da će napraviti gužvu i da je najbolje da se nastup otkaže. Rekao sam nema problema. Kad su videli plakate, odmah su se pobunili. Moje pesme povezuju sa Krajinom, a ja sam te pesme snimio pre 50 godina, i nemaju veze sa ratom. Pevam o Lici, Kordunu, Baniji, Bosanskoj Krajini. Pa ja više pevam u Hrvatskoj, gde živi Srbi nego u Srbiji. I na te nastupe dolaze i Hrvati - kaže Drljača.



 

2024 © - Vesti online