Ponedeljak 08.01.2018.
12:33
Vestionline

"SAD za 15 godina obezbedile skoro milijardu dolara pomoći Srbiji"

Tanjug
Kajl Skot

On je za Politiku podsetio da se ove godine obeležava vek od kako se srpska zastava zavijorila nad Belom kućom.

- Naše nacije su stajale rame uz rame u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, a naše jako partnerstvo nastavilo se nakon rata, s tim što su SAD pružile različite vrste pomoći, a naše dve zemlje razvijaju snažne kulturne veze. Nastavili smo sa tradicijom obezbeđujući gotovo milijardu dolara pomoći Srbiji za proteklih 15 godina. I jedni i drugi nastavićemo da radimo na našu zajedničku korist - rekao je Skot.

On je podsetio da je Srbija proglasila integraciju u EU kao svoj strateški cilj, a da SAD dosledno i otvoreno podržavaju Srbiju u tim naporima.

Kako je objasnio, američki programi pomoći Srbiji fokusirani su na reforme koje će pomoći da ona ispuni kriterijume za pridruživanje EU, što će poboljšati život srpskog naroda, pre svega kroz jačanje vladavine prava i povećanje mogućnosti.

- Zadovoljavajući ove kriterijume za pristupanje EU, Srbija će usvojiti i sprovesti politike koje promovišu prosperitet zemlje i jačaju vrednosti EU - ocenio je Skot.

Prema njegovim rečima, partnerstvo SAD i Srbije podrazumeva blisku saradnju sa srpskim zvaničnicima radi jačanja demokratskih institucija, unapređenja reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, poboljšanja poslovnog okruženja.

2024 © - Vesti online