Božić koji nikada neće zaboraviti

Privatna arhiva
Porodice Šušić i Drašković

Budući da u samo jednom danu ne možemo obuhvatiti sve one kojima je pomoć od po 500 dolara u međuvremenu stigla, to ćemo i narednih dana kroz priče obaveštavati naše humane čitaoce iz daleke Australije kako su njihovi štićenici na koje su mislili.

Danas, kada Božić stiže u domove svih onih koji ga slave po Julijanskom kalendaru, svu pažnju usmerili smo na četvorogodišnju Sofiju Šušić iz Nikšića, koja boluje od retkog oboljenja u razvoju mozga - lisencefalije.

Pošto smo njenoj porodici uručili 500 dolara Žena mironosica iz Melburna, na čemu su se Šušići od srca zahvalili, to smo saznali i još mnogo lepih novosti, jer su im mnogi priskočili u pomoć kako bi njihova ćerkica mogla da nastavi lečenje u Istanbulu, ali i Novom Sadu.

Humani Nikšićani

Još sredinom novembra je počela akcija u Nikšiću za skupljanje novca kako bi Sofija mogla da ode na lečenje u Novi Sad (Vukov centar) i Istanbul (Liv hospital). Veliki broj ljudi iz Nikšića, cele Crne Gore, ali i dijaspore se odazvao. Organizovane su brojne humanitarne večeri i akcije, među kojima su veliku ulogu imali i gimnazijalci i studenti.

A pred Novu godinu, humanitarnom bokserskom revijom, u nikšićkom Sportskom centru pod nazivom Poslednji udarac za Sofiju, prikupljeno je 7.100 evra, čime je akcija uspešno i završena. Dugogodišnji crnogorski reprezentativac Boško Drašković tog dana zvanično se oprostio od aktivnog bavljenja boksom.

Boško Drašković se tom prilikom zahvalio svima koji su došli i podržali akciju za Sofiju, a porodica Šušić bila je puna reči za Draškoviće, kao i za sve sugrađane koji su još jednom pokazali da je ono što ih posebno krasi - humanost. Samim tim, Nikšićani su u kratkom roku prikuplili preko 40.000 evra, koliko je i potrebno za lečenje ove ljupke devojčice.

Privatna arhiva
Uz Sofiju svim srcem: Bratislav Kuribik

Stiže i pomoć Konjičana

Kako su sve novčane prepreke otklonjene, to će se mala Sofija već 9. januara naći u Novom Sadu gde će početi sa fizikalnim terapijama. Kasnije joj predstoji presađivanje matičnih ćelija u bolnici u Turskoj. Svaki novčić preko toga porodici Šušić značiće za nastavak rehabilitacije, ali i sve dodatne troškove.

Zna to i plemeniti Bratislav Kuribak iz Melburna, koji je zajedno sa svojim zemljacima Šušićima već u nekoliko navrata pomogao i omogućio da Sofija ide na redovnu rehabilitaciju u Igalo. U želji da im i ovog puta olakša borbu da ćerkicu dignu na noge, ali i dočekaju njene prve reči, plemeniti Bratislav je ponovo okupio zemljake i prikupio za Sofiju još 8.900 dolara.

- Veliko hvala svim donatorima, a našem heroju Sofiji želimo srećne božićne praznike u nadi da će Nova godina doneti i nove radosti i da će ovo lečenje za Sofiju biti uspešno. Do sada je sakupljeno 8.900 dolara. Akcija se još nastavlja i svi oni koji žele da pomognu Sofiji i da joj olakšaju lečenje mogu da se jave lično meni na broj telefona 0404015625 ili da stupe u kontakt sa Redakcijom "Vesti". Sofija uz tebe smo! - poručio je Bratislav Kuribak iz Melburna.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Zahvalnost do neba

Otac Svetozar Šušić, još jednom se svima zahvaljuje, jer bez podrške ovako dobrih i humanih ljudi, ništa od svega ne bi bilo moguće.

- Sve je i više nego neverovatno. Ovome ni u snu nismo mogli da se nadamo. Koliko smo samo zahvalni svim divnim ljudima, teško je rečima opisati. Ganuti smo angažovanjem naših sugrađana, njihovim odzivom za pomoć, ali i našim dragim dijasporcima i Konjičanima rasutim po svetu koji su nam do sada u mnogim prilikama pomogli. Sofijino stanje se iz godine u godinu menjalo, ali bez većeg pomaka i značaja, zato čim se ukazao novi tračak nade u vidu transplantacije matičnih ćelija, nismo smeli da propustimo tu priliku. Hvala svima neizmerno koji su nas podržali, bićemo njihovi večiti dužnici! Ovaj Božić nikad nećemo moći da zaboravimo. Svima želimo da ovaj radosni praznik provedu u zdravlju i veselju i da im dobri Bog još boljim vrati - poručio je Svetozar (40), koji zajedno sa suprugom Vesnom (37), ali i sinom Stefanom (17) bije bitku za Sofijino zdravlje od njenog rođenja.

Priložnici iz Melburna

Dosadašnji priložnici u akciji srcem za Sofiju Šušić, koju je vodio Bratislav Kuribak su:Darko Đurić, Radoš Tomić, Jovo Kuljanin, Zoran Živak, Slavojka Serdar, Dragana Dragić, Darko Lazić, Rada Đorđić, Mladen Magazin, Olivera Kuljanin, Porodica Ristic, NN, Goran Janoš, Srećko i Mira Serdar, Anđelko i Božica Serdar, Aleksandar i Stana Kuridža, Rade Stanković, Porodica Ivković, Saša i Dragana Borić, Ranko Dragutinović, Slađana Stoiljković, Boro Andrić, Jovana Krstović, Desimir Gligorević, Danijela Glogovac, Aleksandar Šupljeglav, Dušanka Žuža, Stanko Tomić, Veljko Babić, Olja Dragić, Duško Dragić, Goran Pašalić, Gago Duška, Goga Rogonjić, Ozrena Miodrag Jakovljević, Milojka Đorđić, NN, Goran Bešević, Bratislav Kuribak i Udruženje Srba Hercegovine u Melburnu.






 

2024 © - Vesti online