Četvrtak 04.01.2018.
16:11
Vestionline, Tanjug

Hrvatska hoće dijalog, Slovenija traži poštovanje arbitraže

pixabay.com
Hrvatska tvrdi da ne preduzima jednostrane poteze

- Nema nikakvog problema da naša policija snima sve brodove koje dođu u naše vode. Mi ćemo se držati toga da izbegavamo incidente, a najmanji je problem izdavati kazne. Ovo što govori slovenska strana možemo i mi, dakle pisati kazne, sve podatke imamo, a ako oni krenu s tim i mi ćemo reagovati - rekao je Plenković na prvoj sednici hrvatske vlade u ovoj godini, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je veoma uzdržana i korektna i ne preduzima jednostrane poteze.

- Mislim da smo oko samog konačnog rešenja puno bliže nego što se čini, a sve što ćemo mi raditi je da budemo odgovorni kako se ova situacija ne bi zakomplikovala i voditi računa o našim ribarima koji imaju puno pravo da love ribu na mestima na kojima to godinama rade. Mi pružamo ruku saradnje - rekao je Plenković.

Sa druge strane, slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec ponovio je danas da ta zemlja insistira na sprovođenju arbitražne odluke o granici s Hrvatskom.

- Slovenija podržava dijalog sa Hrvatskom o implementaciji presude, ali nećemo razgovarati o ponovnom crtanju granice - kazao je Erjavec, u govoru pred slovenačkim diplomatima koji su se okupili na uobičajenom godišnjem savetovanju.

On je ponovno optužio hrvatsku stranu da nepriznavanjem arbitražne odluke krši evropsko i međunarodno pravo, kao i da obmanjuje domaću i međunarodnu javnost tvrdnjama da je granica između dve država 1991. godine bila poznata i da su u tim granicama obe države priznate i primljene u međunarodne ustanove.

- Ako je granica 1991. bila potvrđena, zašto smo o njoj onda uopšte razgovarali - rekao je Erjavec i ponovio je da će Slovenija, ukoliko Hrvatska ne pristane na implementaciju arbitraže, blokirati njeno članstvo u Šengenskom sporazumu i OECD-u.

2024 © - Vesti online