Četvrtak 04.01.2018.
12:20
Danas

"Haški sud je osnovan da ne bi Srbija bila vojno napadnuta"

youtube.com/Thomas Mann
Slobodan Milošević

"Nije se želela muslimanska država u srcu Evrope"

Tromp-Vrkić je rekla da je Haški sud osnovan u maju 1993. godine, dve nedelje pošto je propao Vens-Ovenov mirovni plan.

- Ako pogledate međunarodne odnose i kada i kako je taj sud osnovan, vidi se da je javno mnjenje u celom svetu vršilo pritisak na svoje nacionalne vlade da vojno intervenišu protiv Srbije - rekla je ona.

- Jedan od razloga za osnivanja Suda bio je da se smanji taj pritisak i da se ne interveniše vojno protiv Srbije, nego da se osnuje novi mehanizam kojim se može kupiti vreme i preko kojeg se može taj pritisak smanjiti - objasnila je Tromp-Vrkić.

Prema njenim rečima, odluka da se izbegne vojna intervencija protiv Srbije doneta je zato što su se srpski geostrateški planovi posle raspada Jugoslavije velikom delom poklapali sa planom međunarodne zajednice.

- Tom delu međunarodne zajednice su pripadale SAD, Velika Britanija i Francuska, a posle 1994. godine je uključena i Rusija - tvrdi Tromp-Vrkić i navodi da se međunarodna zajednica i pre početka rata u BIH zalagala za etničku separaciju tri konstitutivna naroda.

Kao dokaz za tu svoju tvrdnju navodi plan iz februara 1992. godine koji je etnički podelio BIH i smanjio bošnjački element, jer se nije želela unitarna muslimanska država u srcu Evrope.

2024 © - Vesti online